In korte tijd is de Ultraboost uitgegroeid tot een schoen die niet meer weg te denken is uit hardloopland. Deze high performance schoen is de meest responsieve schoen ooit gemaakt door adidas en heeft daarnaast elementen in de schoen verwerkt die de stabiliteit vergroten.

Boost wordt al langer succesvol gebruikt binnen adidas en is het meest responsieve materiaal binnen de range. Voor het Boost materiaal geldt “des te meer energie je geeft gedurende je run des te meer energie je ook weer terug krijgt”. Met de Ultraboost 20 is Run2Day een hardloopschoen met maximale demping en comfort rijker. De slijtzool is ook in de Ultraboost 20 gemaakt door Continental rubber. De expertise uit de autobanden is ingezet om te komen tot een rubber wat slijtvast is en grip geeft onder natte omstandigheden.

Tester:

Stefan Kuil (50), neutrale loper, traint 2-3x per week, traint voor een comfortabele 10K.

Stefan is bij Run2Day werkzaam als Visual Manager en loopt al sinds de eerste adidas Energy Boost (2013) op Boost zolen.

Algemeen


adidas heeft Boost letterlijk de ruimte ingeschoten. In een samenwerking met het Internationale Ruimtestation ISS is Boost doorontwikkeld op basis van gezamenlijk onderzoek. Voor deze Ultraboost 20 liep ik op de 19 en dan ligt het voor de hand beide schoenen met elkaar te vergelijken. Ik heb gemerkt dat het grootste verschil tussen de 20 en 19 het materiaal is. Zo is de hiel nu beter vormgegeven en schijnt volledig gemaakt te zijn van polyester. De 19 had alleen polyester aan de binnenkant en Primeknit aan de buitenkant. En dit merk je meteen. Je hiel wordt in de Ultraboost 20 gezogen en de algehele lockdown voelt beter.


Pasvorm & comfort


Zoals ik hierboven al aangaf, word je de schoen ingezogen bij het aantrekken. Wat mij bij de Ultraboost 19 al meteen een comfortabel gevoel gaf was het Primeknit materiaal aan de bovenkant. Voor de Ultraboost 20 heeft adidas gebruik gemaakt van Primeknit+ dat wat fijner gebreid is, maar net zoveel comfort geeft.

De bovenkant biedt extra ondersteuning met dun schuim dat de randen van de hele voorvoet ondersteunt. De Ultraboost 19 had ook een schuimrug, maar dat ging niet zo hoog of helemaal rond de tenen.
Daarnaast heeft de Ultraboost 20 extra stiksels rondom de gehele voorvoet om de ondersteuning verder te verbeteren. Dit zal ongetwijfeld extra ondersteuning opleveren op oneffen ondergrond, maar daar ben ik zelf teveel een asfaltvreter voor om te beoordelen.

Demping


De Ultraboost 20 heeft iets ingeleverd op Boost vergeleken met zijn voorganger. Zelf vind ik dat wel prettig, want ik vond de 19 net iets te veel demping hebben. Ik vind het fijn als een schoen mij het gevoel van een vertrouwde pantoffel geeft, maar uiteindelijk wil je presteren en de associatie met een pantoffel kunnen loslaten. En dit lukt heel goed in de Ultraboost 20.

adidas heeft ook meer vulling en demping verwerkt in de hiel en dat merk je. Mijn voeten voelden extra ondersteund en stabiel aan.

Shop Ultraboost 20

Stabiliteit & flexibiliteit


Door minder Boost, verbeterde materialen aan de bovenkant en extra ondersteuning bij de tenen en de hiel, is de Ultraboost 20 een stabielere en flexibelere schoen geworden. Dit komt mede ook door het feit dat deze versie iets zwaarder is dan de voorganger wat de stabiliteit naar mijn mening ten goede komt.

Design


Over het design is denk ik iedereen wel eenduidig; de adidas Ultraboost is een stijlvolle schoen. Niet voor niets doet deze schoen het al jaren goed in de lifestyle hoek. Het is dan ook perfect voor de loper die op zoek is naar een schoen dat bestaat uit een mooie mix van prestatie en stijl.

Overall oordeel


Mijn ervaring met de adidas Ultraboost 20 is dat het zacht, veerkrachtig en soepel is om op te rennen en een verbeterde versie is van de 19. De Ultraboost 20 biedt verder voldoende ondersteuning voor rondjes onder de 10K. Ik hoop natuurlijk nog te ontdekken hoe de schoen presteert op een wat langere loop. Ik laat mij hierin dan graag inspireren door de ruimtereis van Boost om het onbekende te verkennen.