De adidas Ultraboost 21 is een neutrale hardloopschoen geschikt voor hardlopers die comfort en een goede demping willen tijdens het hardlopen. Deze nieuwe versie heeft een hogere energyreturn doordat er 6% meer boost capsules in de tussenzool zijn verwerkt. Het bovenwerk sluit als een sok om je voet.

Tester:

Melvin Franken heeft de adidas Ultraboost 21 getest. Melvin is een neutrale loper, traint meer dan 4x per week en heeft als hardloopdoel de Sub 2u30 marathon.

adidas Ultraboost 21


Testperiode


Herstelloop
Rustige duurloop
Longrun
Tempo-duurtraining 115km gelopen

Algemeen


Na vele kilometers afgelegd te hebben met de Ultraboost 19 en 20, was het tijd om de nieuwe Ultraboost 21 te testen. Met de ervaring van eerdere versies lijkt het een ideale schoen voor de vele trainingen die gaan komen in de aanloop naar de Amsterdam Marathon dit najaar.


Pasvorm & comfort


Bij de Ultraboost 21 is de pasvorm gelijk gebleven aan zijn voorgangers. Zodra je de schoen instapt, lijkt het net of je een comfortabele sok aantrekt. Het geeft de juiste hoeveelheid omsluiting, zonder een krap gevoel te geven. Een positieve verandering ten opzichte van de vorige versie is dat de schoen iets breder is bij de voorvoet, waardoor er meer ruimte is bij de tenen. Het geeft meer vrijheid, terwijl de fijne pasvorm behouden blijft. Daarnaast komt de Ultraboost zool iets hoger uit rondom de hiel, waardoor de schoen tijdens het lopen een nog stabieler gevoel geeft. Of ik nu een rustig duurloopje doe, of een vlotter tempo aanhoud, de schoen blijft stabiel zitten en geeft geen irritaties van het bovenwerk.

adidas Ultraboost 21

Demping


Qua demping ben ik bij de Ultraboost gewend om een zeer soepele en zachte landing te ervaren, maar laat dat nu net het grootste verschil zijn tussen de Ultraboost 21 en zijn voorganger. Terwijl ik een behoorlijke 'soft ride' verwachtte, blijkt de nieuwste versie, ondanks 6% méér foam, wel steviger aan te voelen tijdens het hardlopen. Doordat de zool iets stugger is, geeft het een meer direct gevoel met het wegdek, iets wat bij voorgaande versies nog wel eens ontbrak. Dat maakt de schoen ook meer responsief dan vorige versies. Daarbij kan je er prima mee op zowel asfalt als onverharde grind- of bospaden lopen. Gelukkig is het zeker niet zo dat het gevoel van maximale demping is verdwenen, nog steeds geeft de Ultraboost 21 fijne demping tijdens de gehele training. Of het nu een kort duurloopje is, of een longrun van meer dan 20km, het gevoel van demping en comfort blijft aanwezig.

Stabiliteit & flexibiliteit


Overall gezien geeft deze neutrale schoen prima stabiliteit en is de flexibiliteit door de Boost-zool nog steeds volop aanwezig. Doordat de zool wat stugger is en de hielkap wat hoger oploopt dan bij zijn voorganger, geeft de Ultraboost 21 een wat stabieler gevoel, maar is tegelijkertijd ook iets minder flexibel. Dit maakt de schoen voor mij wat minder comfortabel voor de herstelloopjes, maar het voelt bij de langere duurlopen juist prettiger aan. Zoals gewend van adidas, geeft de Continental zool perfecte grip in vrijwel alle omstandigheden.

Design


Smaken zullen misschien verschillen, maar de felle accenten en de sneaker-achtige afwerking, maakt dat de Ultraboost 21 een vlotte uitstraling heeft. Ondanks de toegenomen dikte van de boost-zool, wat de schoen een wat meer ‘bulky’ uitstraling kan geven, mag je zeker gezien worden in deze goed zichtbare comfortabele stappers.

Overall oordeel


Ik heb gemerkt dat de Ultraboost 21 vooral prettig loopt bij de alledaagse rustig tot vlotte (lange) duurlopen. Dus voor de alledaagse easy runs, herstelloopjes en echte longruns is dit zeker een geschikte trainingsschoen. Daarnaast misstaat de schoen ook niet onder je casual outfit voor of na je training ;-). Voor de tempo-runs of intervaltrainingen zijn er alternatieven die waarschijnlijk beter zullen bevallen, zoals de adizero Boston 10 of adizero adios 6.

adidas Ultraboost 21