De ASICS GEL-Noosa Tri 13 is een neutrale hardloopschoen in de snelle categorie. De letters TRI staan voor triatlon waar de eerste versies van deze schoen specifiek voor bedoeld waren. Nog steeds zijn er details die de schoen ideaal maken voor triatlon. Goed nieuws is dat de schoen een stuk lichter is dan eerdere edities.

Tester:

Rob van Kampen (54), voorvoet- midvoetlander, traint 4-5x per week, favoriete afstand is de 10 EM. Rob is bij Run2Day werkzaam als storemanager van Run2Day Utrecht.

ASICS GEL-Noosa Tri 13

Algemeen


Ik had eind vorig jaar inmiddels van alle merken die we als Run2Day verkopen een of meerdere modellen gevonden die ik fijn vind lopen, behalve van ASICS. Omdat ik het leuk vind om meerdere modellen af te wisselen was nu toch ook ASICS aan de beurt en dan specifiek dit superlichte model.

Pasvorm & comfort


Omdat ik een vrij brede voorvoet heb, is het van belang dat een schoen mij daar veel ruimte geeft om ook bij lange duurlopen comfortabel te kunnen lopen. Bij het aantrekken van de Noosa Tri 13 merkte ik meteen dat de pasvorm precies mijn voet omsluit, niet te smal en niet te breed.

De schoen zit onder alle weersomstandigheden prettig. Omdat er nog geen wedstrijden zijn heb ik ze alleen nog maar in trainingen aangehad, maar dan wel ook in alle weersomstandigheden. De schoen voelt perfect voor mijn snellere tempolopen, van 5 kilometer tot en met een halve marathon.

Demping


Zoals gezegd is dit een superlicht model, maar de demping is tegelijkertijd erg comfortabel. Eigenlijk een mix van responsief (ja ik voel nog grondcontact) en comfortabel (ook op lange afstanden loop ik lekker). Je zou bijna zeggen dat dit een schoen is met een carbonplaat in de zool, als ik op mijn horloge kijk dan blijk ik met deze schoenen steeds sneller te lopen dan mijn gevoel aangeeft.

Stabiliteit & flexibiliteit


Ik loop zowel mijn trainingen als wedstrijden bijna altijd op verharde ondergrond. Op een te zachte schoen heb ik dan de neiging om heel licht te overproneren. De ASICS GEL-Noosa Tri 13 is stabiel en dus ervaar ik geen enkel stabiliteitsprobleem, ook niet na een langere afstand en in de vermoeidheidsfase. Gelukkig gaat dit niet ten koste van een makkelijke / flexibele afwikkeling of draagcomfort.

Design


Ik leg dagelijks aan klanten uit dat het uiterlijk of de kleur van hardloopschoenen onbelangrijk is, het gaat immers om het loopgedrag (demping, afwikkeling, stabiliteit). Maar toen ik deze schoenen voor het eerst zag bleek dat ik ook maar een mens ben: ik vind ze er echt supercool uitzien. De wilde en opvallende print wijkt zo af van de meeste andere hardloopschoenen dat ik er al een paar keer een opmerking over heb gehad.

Overall oordeel


Jarenlang was de adidas Boston mijn favoriete tempo- en wedstrijdschoen, ik heb daar al aardig wat paartjes van versleten. Het is niet zo dat ik die ineens niet meer lekker vind, maar deze eerste kennismaking met de ASICS GEL-Noosa Tri 13 (op dit moment zo’n 300km op gelopen) is zéér veelbelovend!

Shop ASICS GEL-Noosa Tri 13