De ASICS METASPEED Sky is de meest revolutionaire ASICS hardloopschoen ooit en behoort tot de lichtste hardloopschoenen in zijn klasse en is gemaakt om records te verbreken. Topatleten uit alle werelddelen hebben middels testen en het leveren van feedback bijgedragen aan deze hardloopschoen. De ASICS METASPEED Sky wordt slechts zeer gelimiteerd geproduceerd en verkocht, wat past bij het premium karakter van de schoen.

Met de ASICS METASPEED Sky heeft ASICS de lat hoog gelegd voor de concurrentie. De METASPEED Sky is gemaakt voor snelle lopers die er alles voor over hebben om nog sneller te worden.

Tester:

Rob van Kampen, voorvoet- midvoetlander, traint 4-5x per week, favoriete afstand is de 10 EM. Rob is bij Run2Day werkzaam als storemanager van Run2Day Utrecht.

ASICS METASPEED Sky


Testperiode


Tempotraining van 10km met daarin 2 snelle kilometers, intervaltraining van 12km met daarin 6 x 2 minuten en tempoblokkentraining van 12km met daarin verschillende tempo's. Maar daarna het echte werk: een aanval op mijn Persoonlijke Record op de 5km.

Algemeen


Sinds eind 2020 heb ik al vele fijne en snelle kilometers gemaakt op de ASICS GEL-Noosa Tri 13. Dus toen ik hoorde dat ASICS met deze METASPEED Sky zou komen heb ik 'm meteen besteld. Ik hoopte dat de fijne eigenschappen van de Tri 13 gecombineerd met een carbonplaat een topschoen voor mij zou opleveren.

Pasvorm & comfort


Omdat ik een vrij brede voorvoet heb, is het van belang dat een schoen mij daar veel ruimte geeft. Bij het aantrekken van de METASPEED Sky merkte ik meteen dat de pasvorm precies mijn voet omsluit, niet te smal en niet te breed. Net als bij veel andere wedstrijdmodellen zit er géén los inlegzooltje in de schoen, waardoor ik besloot mijn eigen orthopedische zooltjes niet te gebruiken. Ik zou dan iets te hoog in de schoenen staan en het gebruik van eigen zooltjes zou wellicht ook een nadelig effect kunnen hebben op de positieve eigenschappen van dit snelheidsmonster.

Demping


In andere snelle ASICS modellen (zoals de al eerder besproken Noosa Tri 13) wordt gebruik gemaakt van het zeer lichte en responsieve materiaal Flyte Foam. In deze METASPEED Sky wordt daar weer een verbeterde versie van gebruikt: Flyte Foam Turbo. In dat foam zit over de hele lengte van de schoen een carbonplaat verwerkt. Zonder die plaat zou de schoen waarschijnlijk zacht als drilpudding aanvoelen, wat qua demping misschien wel even fijn voelt maar de stabiliteit tijdens het lopen zeker niet ten goede zou komen.

Stabiliteit & flexibiliteit


De carbonplaat zorgt ervoor dat de schoen stabiliteit krijgt en zorgt voor een wat stijve afwikkeling. Maar wel een afwikkeling waar heel duidelijk een "lift-off" effect voelbaar is. Bij het eerste testloopje wilde ik afremmen, maar kreeg het gevoel dat de schoen als vanzelf bleef doorgaan (tip: niet te laat afremmen dus). Als je stilstaat en op je hakken leunt, dan voelt de schoen erg instabiel. Door het smalle hakgedeelte en de brede voorvoet (zie foto's) is dit ook echt een schoen die perfect is voor voor-/midvoetlanders zoals ik.

Design


Deze Tokyo editie (kleur Sunrise Red / White) vind ik persoonlijk erg mooi, hoe feller de schoen hoe beter. Plus hij ziet er ook snel uit! Maar je kunt geen kleur noemen waarin ik deze schoen niet zou willen hebben, daarvoor ben ik té veel onder de indruk van z'n snelle kwaliteiten.

Overall oordeel


De eerste doelstelling die ik met behulp van deze schoenen wilde halen is het verbeteren van mijn PR op de 5km. Op mijn 55e verjaardag heb ik die aanval gewaagd en heb ik dat PR met ruim 1 minuut aangescherpt, om voor het eerst onder de 20 minuten te duiken. Je zult snappen dat mijn overall oordeel erg positief is, wat mij betreft is het ASICS gelukt om een geduchte concurrent voor de Nike Vaporfly en Alphafly op de markt te brengen. Op naar mijn volgende PR's!

Shop ASICS METASPEED Sky