De ASICS NOVABLAST is een geheel nieuwe neutrale schoen van ASICS. Hoe nieuw? Zo nieuw dat er geen “GEL” in de naam staat. De grootste innovatie in de schoen is de nieuwe Flytefoam Blast middenzool.

Bovenop de Flytefoam Blast middenzool zit een licht en ademend bovenwerk van jacquard mesh. Het bovenwerk sluit fijn aan en de tiger stripes aan de zijkant zorgen voor de nodige structuur. Je merkt dat de NOVABLAST ontworpen is voor hogere tempo’s. De platte veters, dunne tong en 10mm drop zorgen voor een snelle, bijna onherkenbare ASICS schoen.


Tester


Jerrel Baas (26), voorvoetlander, traint 6-7x per week, favoriete afstand is… alles zolang het maar op asfalt is. Heeft 100km in de NOVABLAST gelopen.

Jerrel is bij Run2Day werkzaam als marketing- en communicatie coördinator en is altijd opzoek naar de nieuwste snelle schoenen op de markt.


Algemeen


De looks van de schoen trokken gelijk (positief) mijn aandacht. Het deed mij niet direct denken aan een ASICS schoen. Toen ik de schoen aantrok wist ik dat ik deze schoen erg fijn ging vinden. Tijdens het opstaan en wandelen merkte ik dat de schoen niet heel stabiel was maar tijdens het hardlopen merkte ik dit niet. Haklanders zullen dit zeker anders ervaren.

Pasvorm & comfort


De pasvorm en comfort van de NOVABLAST is uitstekend. Het jacquard mesh bovenwerk sluit goed aan de voet en de schoen is erg comfortabel. De padding in de hak is minder dan je bij ASICS gewend bent maar je mist het in deze schoen niet.


Demping


De nieuwe Flytefoam Blast middenzool is extreem bouncy. Na 100km in de schoen voel je de bounce nog steeds en je kan het goed vergelijken met de demping van HOKA of de REACT en ZOOMX combinatie. De hoge zool zorgt voor comfort tijdens de langere duurlopen en de 10mm drop zorgt voor een gemakkelijke afwikkeling.

ASICS NOVABLAST     ASICS NOVABLAST
 
Stabiliteit & flexibiliteit


De NOVABLAST is door veel factoren (hoge zool, zachte bouncy foam en overall geometrie van de schoen) geen stabiele schoen. In bochten kan de schoen wat onbetrouwbaar voelen ondanks het super AHARPLUS rubber onder de schoen. De schoen komt het beste tot zijn recht op vlak asfalt op een steady tempo.
 
Design


Het design van de NOVABLAST is top! Een echte eye-catcher. Hij is echter niet zo snel als die eruit ziet (lees hieronder)

 
Overall oordeel


Voor mij beland de NOVABLAST zeker in de schoenen rotatie. De NOVABLAST werkt goed voor mijn steady tempo  loopjes. De schoen is voor mij niet geschikt voor hogere tempo’s omdat ik ‘m daar toch te zacht voor vind. Ik ben wel enthousiast over de foam en zie deze middenzool technologie zeker terugkomen in een schoen met wat minder hoge zool en een lagere drop. Voor een hardloper met een neutrale loopstijl die een iets snellere schoen wil dan bijvoorbeeld de GEL-NIMBUS is dit zeker een aanrader. En na 100km is de schoen nog steeds bouncy, snel en licht.