De Brooks Ghost behoort al enige jaren tot de meest verkochte hardloopschoenen binnen de Run2Day collectie en is geschikt voor neutrale lopers. Hardlopers die op zoek zijn naar een alledaagse trainingsschoen met responsieve demping zijn bij de Brooks Ghost 14 aan het goede adres.

Testers:

Leon en Lizzy hebben de Ghost 14 getest. Leon werkt als storemanager bij Run2day Utrecht en Lizzy is snelle alleskunner die traint voor een sub 40min 10km. Beide trainen ze meer dan 4x per week in en rondom het mooie Utrecht.

Brooks Ghost 14_1


Testperiode


Leon:

Duurloop 60 min, 13,6km. Gemiddeld tempo 4:23 min/km. Intervaltraining 10x400, h=400, 14,5km. 400 meters in +/- 82 sec (= tempo 3:25 min/km). Intervaltraining 15x200, h=200, 12,6km. 200 meters in 37 sec (=tempo 3:05 min/km) 

Lizzy:

Ik heb de schoen onder andere getest in een lange duurloop waarin ik een tempoblok had verwerkt van 20 minuten. Dit tempo blok was in tempo 3, wat ook wel gelijk staat aan mijn halve marathon (wedstrijd tempo). Met zo’n tempoblok is mijn doel om ontspannen te blijven lopen, mijn hartslag en ademhaling mogen omhoog gaan, maar het mag niet geforceerd aanvoelen.

 

Algemeen


Leon:

De Brooks Ghost is al jaren een fijn te verkopen model bij Run2Day. Eerder liep ik zelf op de Brooks Ghost 9. Dit was rond 2016-2017. Met de ervaring van die schoen nog in mijn herinnering vond ik het een leuk verzoek om voor de 14e editie een geartest samen te stellen.

 

Lizzy:

Ik was oprecht blij toen ik de vraag kreeg om de nieuwe Brooks Ghost 14 te gaan testen. Stiekem mijn lievelingsschoen, maar ergens ben ik ook té nieuwsgierig om elke keer weer een ander merk of model te proberen. Anyway, na twee jaar heb ik deze schoenen weer terug in de verzameling en ze stelden me wederom niet teleur.

Pasvorm & comfort


Leon:

Hardlopers hebben bij Brooks nog wel eens de associatie met een brede pasvorm. Volgens mij valt dit mee. De versie die ik gedragen heb heeft als pasvorm een D-leest. Dit is de standaard breedte voor mannen. Mijn voet valt qua breedte in de bandbreedte van een gemiddelde pasvorm, al neigt het iets naar het smalle. Ondanks dat zit de schoen als gegoten. Mijn meest voorkomende maat in hardloopschoenen is US10. In de Ghost geeft deze maat mij precies de bewegingsvrijheid die een voet functioneel laat bewegen. Nergens voelde ik dan ook randjes van het bovenwerk van de schoen. Met de Ghost hoef je je dus geen zorgen te maken over of de schoen krap of ruim valt. Wat direct opvalt bij het aantrekken van de schoen is de stevigheid die de zool en de sterke hielkap bieden. Alles voelt erg solide. Ik kan mij goed inbeelden dat veel lopers blij van dat gevoel worden.

Lizzy:

Comfortabel is deze schoen zeker, alsof je in een bakje zachte - maar wel luchtige - chocolade mouse stapt, +1. De voorvoet is lekker breed waardoor je tenen de ruimte hebben om te spreidden en dus je voet kunnen stabiliseren, +2! De hielkap daarin tegen is vrij smal, hierdoor heb je niet het gevoel dat je aan het zwemmen bent in de schoen, +3 dus!

brooks ghost 14

Demping


Leon:

Vaak zie ik in marketinguitingen van Brooks kreten als 'soooo soft' voorbij komen. Je zou dan ook denken dat de demping van de schoen zachter dan gemiddeld uitvalt ten opzichte van andere merken. Dat is echter niet mijn ervaring, en dat zie ik als een positief iets. Persoonlijk vind ik een directer grondcontact fijn in een trainingsschoen. Als midvoetlander heb ik in de uitgevoerde duurloop enkele stukjes op de hak proberen te landen - wat erg moeilijk was! - en dat gaf wel een andere indruk. Dan merk je dat de dikke hak (de schoen heeft een heeldrop van 12mm) een stuk zachter aanvoelt en ik weet vrij zeker dat dat voor haklanders prettig aanvoelt. Hoewel ik voor intervaltraining liever een lichtere en flexibelere schoen draag ondervond ik tijdens die trainingen geen hinder van de flink dempende zool. De schoen voelde redelijk 'direct'. Voor lopers die meerdere type trainingen op één schoen willen doen is de Ghost dan ook een aanrader. Comfortabel, stabiel en dempend genoeg voor duurlopen, en toch nog direct genoeg voor het iets vlottere werk. Voor lopers die meerdere hardloopschoenen tegelijk gebruiken zou ik de Ghost vooral voor de rustigere en langere trainingen aanbevelen. Als toevoeging van Brooks zou dan bijvoorbeeld de Hyperion Tempo fantastisch zijn.

Lizzy:

Tijd om te gaan rennen! Na nog geen vijftig meter voelde ik het meteen, dit is een top schoen. Maar waarom? Nou, omdat deze schoen een perfecte balans heeft tussen veel demping maar aan de andere kant niet ontiegelijk zacht is. Ik ben gewend om met een tempoblok een schoen aan te doen met weinig demping en stabiliteit omdat dit mij triggert om technisch beter te lopen. Toch had ik niet het gevoel dat de schoen mij belemmerde in de hardere tempo’s. Ik kreeg genoeg energie terug en kon ik het korte grondcontact vasthouden. De stukken dat ik rustiger liep voelde de schoen heel vertrouwd, ik vergat eigenlijk steeds dat ik aan het testen was. Aandoen en weglopen is een +4!

Stabiliteit & flexibiliteit


Leon:

Voor een neutrale schoen is de Ghost enorm stabiel. De zool is dan ook weinig flexibel. Zelf loop ik vaak fijner op flexibele schoenen. Denk aan een Saucony Kinvara of een Nike Free Run. Daarom moest ik in de eerste training even wennen aan de stugheid van de zool. Deze voelt best sturend in de afwikkeling. Wat mee kan spelen is dat ik mijn trainingen van vorige dagen nog voelde en überhaupt iets minder soepel liep die dag. De avond voor de duurloop voerde ik een 6x1000m training uit en de dag dáárvoor een anaerobe drempeltest. In ieder geval is de stabiliteit van de schoen dusdanig hoog dat een hoop lopers plezier zullen hebben van de Ghost. Zowel de neutrale loper of de (licht) overpronerende loper kan er naar mijn inschatting prima duurlopen mee uitvoeren. Voor lopers die richting onderpronatie neigen - waar ik zelf onder val - kan de schoen mogelijk iets te stabiel aanvoelen.

Lizzy:

Ook al heb ik een middenvoetlanding, wanneer ik wat vermoeider word heeft mijn enkel de neiging om toch een klein beetje naar binnen te zakken. Doordat de demping van deze schoen niet al te zacht is blijft de schoen heel stabiel. Vergelijk het met een kussen; op een heel zacht kussen heb je sneller de neiging weg te zakken en is het lastiger om je voet weer op te tillen. Als je goed kijkt zie je dat de zool -vooral aan de voorkant- ook wat breder is dan het bovenwerk, ook dit kleine randje zorgt voor dat stabiele gevoel. De zool is niet heel stijf en zorgt ervoor dat mijn voet op een natuurlijke manier kan bewegen. Opvallend is ook de grip op de zool, met deze regenachtige zomer had ik totaal niet het gevoel weg te glijden op een nat wegdek. Ik kan me voorstellen dat het ook een heerlijke schoen is om in het bos te lopen. Het regent nu vooral voordelen, +5 of ondertussen al 6?

Design


Leon:

Smaken verschillen uiteraard maar heel kort en simpel: ik vind het Brooks Ghost 14 een mooie hardloopschoen. Nu is mijn beeld als verkoopmedewerker bij Run2Day wellicht een beetje verwrongen aangezien ik altijd hardloopschoenen draag en bijna alleen maar hardloopschoenen zie, maar de Ghost zou ik ook zo aantrekken als vlotte casualschoen.

Lizzy:

De schoen is qua design niet enorm opvallend, wat ik persoonlijk juist wel prettig vind. Voor een goed dempende schoen ziet hij er niet log of lomp uit en aangezien mijn kuiten dicht in de buurt komen van stokken, kan ik dit wel waarderen ☺

Overall oordeel


Leon:

Met de Ghost 14 trekt Brooks de succesvolle lijn met de eerdere edities zonder twijfel door. Verwacht geen razendsnelle tijden op deze schoen, maar wel veel comfort in verschillende type trainingen. Naar mijn idee is de schoen vooral fijn als duurloopschoen voor neutrale tot licht overpronerende lopers. In de drie trainingen heb ik slechts één minpunt ervaren, namelijk dat de schoen weinig grip gaf op sommige stukken nat asfalt. Vooral op een klein stukje bij een brug waar ik in een flauwe helling omhoog liep gleed ik echt weg. Nu is dit iets wat ik met meerdere schoenen herken (bijvoorbeeld bij de Nike Pegasus 37 en de Saucony Freedom 2) en dat het misschien meer met mijn loopstijl dan met de schoen te maken heeft. Mogelijk ervaart een haklander dit heel anders. Wat betreft de duurzaamheid verwacht ik dat de schoen lang mee zal gaan. De rubberen slijtlaag onder de schoen is vrij dik. Ik verwacht dat de schoen makkelijk de 1000km aan zal kunnen. Gezien de prijs van €139,95 krijg je naar mijn idee veel waar voor je geld. Eindoordeel is dat de schoen een hele vette voldoende scoort!

Lizzy:

Wanneer je een schoen zoekt waar je al je trainingen mee zou kunnen lopen, dan is het wel de Brooks Ghost. Als recreant is het soms verleidelijk om mee te gaan met alle nieuwe hardloop trends als carbon platen en/of hele lichte schoenen, maar uiteindelijk gaat het allemaal om ontspanning. Makkelijk lopen, energie terug krijgen en het gevoel hebben van stabiliteit zullen uiteindelijk leiden tot een hoop PR's. Waar zijn we gebleven? Achja, +10!

Brooks Ghost 14