Eind 2017 bracht Brooks de baanbrekende Levitate op de markt. Baanbrekend vanwege de zogenaamde DNP Amp tussenzool die uitblinkt in veerkracht. De BROOKS LEVITATE 4 is voor de loper opzoek naar responsieve en lichte schoen voor training en op tempo.

Tester


Lizzy Steller (29 jaar), midden/voorvoetlander, traint 6x per week, favoriete afstand is de 10 kilometer in een training, maar ook in een wedstrijd.


Algemeen


Ik ben altijd al fan geweest van de Brooks Ghost als duurloop schoen, ik was dan ook meteen enthousiast dit model te gaan testen. De Levitate 4 voelt voor mij licht aan, nog lichter dan zijn voorganger, dat beloofd veel goeds! Voor een goede test trok ik deze schoenen aan in een duurloop met wat tempo blokken, hieronder vertel ik mijn ervaring. 

levitate 4

Pasvorm & comfort


Toen ik de schoen uit de doos haalde viel mij meteen het materiaal van het bovenwerk op. Een soort geweven en elastisch materiaal, luchtig en best elegant voor een hardloop schoen. Bij het aantrekken had ik bijna het idee of dat ik een sok aan deed, de schoen sloot mooi aan maar knelde totaal niet. Ik was meteen benieuwd of dit “sok gevoel” niet ten koste zou gaan van de stabiliteit, tijd om te gaan testen dus!  


Demping


Ik begon mijn loopje natuurlijk rustig aan en één ding viel me meteen op; wat een fijne demping! Niet te hard en niet te zacht. Ik kon goed voelen op wat voor ondergrond ik liep, dit duidelijke grondcontact vind ik persoonlijk heel fijn want dat laat mij op een natuurlijke manier bewegen. Het is niet een schoen met een heel dik profiel, genoeg grip op de weg maar ik denk wat te weinig voor in het bos. Ook in de tempo blokken was in onder de indruk, reactief en toch dempend, yes!

 levitate shop

 

Stabiliteit & flexibiliteit

Bij de eerste passen was mijn zorg over de stabiliteit van de schoen meteen verdwenen, want deze schoen is juist super stabiel. De energie wordt goed verdeelt over mijn hele voet en omdat de zool vrij flexibel is zorgt het ervoor dat mijn voeten kunnen blijven ontspannen. Die ontspanning was meteen te merken, want bij het lopen op deze schoen hoorde ik nauwelijks geluid.

Design


Wat ik al eerder zei: best elegant toch? Voor een hardloopschoen dan. De schoen laat je voet smal ogen, de zool lijkt bijna van parelmoer (luxe hoor) en door het goed omsluitende bovenwerk ziet de schoen en gestroomlijnd uit.

Overall oordeel

Geen grap: ik denk dat ik mijn favoriete schoen wel gevonden heb. Nét iets lichter dan de Brooks Ghost wat voor mijn midden/voorvoet landing alleen maar ten goede komt. Ik zie deze schoen niet als een wedstrijd schoen, maar wel als een fijne trainingsschoen waarmee ik op elk tempo soepel kan bewegen.