De Bondi is al sinds de introductie in 2010 één van de meest geliefde modellen van HOKA ONE ONE. Inmiddels is het alweer de 7e versie. Door de karakteristieke dikke tussenzool geeft de Bondi 7 je maximale cushioning, hoe lang je run ook is! Ten opzichte van de zeer succesvolle Bondi 6 is er dan ook weinig gewijzigd aan het “onderstel” slechts het upper is iets aangepast.

De tussenzool van de Bondi 7 is gemaakt van een dikke laag gegoten EVA rubber, en biedt je maximale demping gedurende je run. Ondanks de dikke zool is het model verrassend licht en geeft een soepel en lichtvoetig loopgevoel. Het model wordt door HOKA bestempelt als de meest dempende schoen in de categorie ‘verhard’ en biedt je veel meer demping dan schoenen van een vergelijkbaar gewicht. Naast de dikte van de zool valt ook de duidelijke ronding van de zool op, je loopt als het ware op een schommelstoel. Door de vorm van de zool in combinatie met de lage drop, 4mm, krijg je zo een afwikkeling die heel natuurlijk aanvoelt.

Tester


Robert de Boer, 33 jaar, midvoetlander, traint 4 tot 6 keer per week afhankelijk van het seizoen. Jaarlijkse hoofddoel is meestal de marathon en dan moet je per week wel denken aan een omvang van minimaal 90 kilometer per week. Robert is werkzaam als verkoper bij Run2day Overtoom en Oosterpark in Amsterdam.


Algemeen


De eerste training voelde ze al direct goed maar de tweede training leek het wel alsof hij nog een stuk prettiger liep. Ze worden naar mijn mening wat zachter/soepeler gaandeweg.

HOKA ONE ONE Bondi 7

Pasvorm & comfort


Meerder HOKA modellen zijn wat smaller in de voorvoet, dit was bij dit model ook redelijk het geval. Als je een iets bredere voet hebt (zoals ik) raad ik aan om een halve groter te kopen dan wat je normaal gewend bent bij andere merken. Ga dan uit van de US maat. Ik vind het een prettig gevoel als je met langere afstanden genoeg ruimte behoud voor het uitzetten van de voet. Wat betreft comfort is de schoen erg goed, een mooi ademend bovenwerk en het brede draagvlak geven een comfortabel en stevig gevoel.


Demping


De demping is MAXIMAAL! En dit vind ik een groot pluspunt omdat het voor mij als fanatieke loper betekend dat het herstelproces wordt versneld en hierdoor kan je makkelijker veel kilometers draaien. Voor de beginnende loper betekent dit dat de kans op pijntjes/blessures zal afnemen en dat men de regelmaat er goed in kan houden. Wat mij ook opvalt is dat de schoen voor een midvoetlander iets stugger aanvoelt dan voor een haklander, ik heb beiden uit nieuwsgierigheid even geprobeerd en in de hak voelt de schoen behoorlijk zachter aan. Dit is prima aangezien een iets dynamischer gevoel bij een midvoetlander alleen maar voordelig is.

 Shop HOKA ONE ONE Bondi 7

 

Stabiliteit & flexibiliteit


Het bredere draagvlak maakt dat de schoen stabiel voelt dus ook als je vermoeid raakt zal de schoen je niet in de steek laten. Hij is niet overdreven flexibel maar dit hoeft ook niet voor een duurloop/lange afstandsschoen. Het soepele doorrollen richting de mid/voorvoet is erg prettig en ook het handelsmerk van HOKA.

Design


Opvallend door de dikke zool en dit is goed want dat onderscheid je van andere merken. Degelijk wil ik de schoenen ook noemen, niks te shiny of flashy maar zo kan je de schoen functioneel ook niet typeren. Het is een oerdegelijke, maximaal dempende schoen waar je op kunt vertrouwen. Deze schoen zal je door je trainingen loodsen en er mag ook gezegd worden dat de duurzaamheid erg goed is.

Overall oordeel


Een echt werkpaard. Een kilometervreter! Betrouwbaar, comfortabel, geen poespas maar toch opvallend.