De Carbon X is de Carbonplaat, max cushioned, lange afstand hardloopschoen van HOKA ONE ONE. HOKA ONE ONE is een begrip bij langeafstandlopers en HOKA atleet Jim Walmsley heeft onlangs het wereldrecord op de 50 mijl verbeterd op de HOKA ONE ONE Carbon X. De Carbon X is een neutrale wedstrijdschoen.


Carbonplaat


Onder de HOKA's PROFLY X EVA foam zit een Y gevormde carbonplaat. Onder de plaat zit een slijtvastere EVA zool. De Y gevormde plaat maakt de schoen stijf maar minder stijf dan de andere carbonplaat-schoenen.


Wijder platform


De Carbon X heeft een wijdere zool dan de andere carbonplaat-hardloopschoenen. Door deze keuze is de schoen stabieler. De hardloopschoen is true-to-size en heeft genoeg ruimte in de voorvoet. De Carbon X heeft net als veel HOKA ONE ONE schoenen de Meta-rocker technologie in de zool. Dit werkt in samenwerking met de carbonplaat aan de push en het voorwaartse gevoel die de schoen geeft en herkenbaar is bij HOKA ONE ONE hardloopschoenen.


Tester


Rob van Kampen (53), voorvoet- midvoetlander, traint 3-4x per week, favoriete afstand is de 10 EM. Rob is bij Run2Day werkzaam als vestigingsmanager van Run2Day Amersfoort en Utrecht.


Pasvorm & comfort


Omdat ik een vrij brede voorvoet heb, zit de Nike Vaporfly Next% (die andere bekende carbon schoen) iets te strak voor mij. Ik was dan ook erg blij te voelen dat de Carbon X een iets bredere pasvorm heeft en voor mij een perfecte aansluiting op mijn voeten geeft. De schoen zit onder alle weersomstandigheden prettig. Ik heb in een aantal maal in verschillende weersomstandigheden getraind met de schoen en een 10EM wedstrijd gelopen in Apeldoorn, waarbij het de hele race licht regende. De schoen bleef van start tot finish erg fijn aanvoelen.
 
Demping


Wat ik apart vind is dat de Carbon X tegelijkertijd zacht en direct aanvoelt. De combinatie van het reactieve, zachte foam en de stijfheid van de carbonplaat is hier verantwoordelijk voor en dat voel je ook echt. Ik wilde dit model puur voor mijn wedstrijden gaan gebruiken, maar ook voor een rustige training loopt het eigenlijk meer dan prima.

     HOKA ONE ONE Carbon X Heren
 
Stabiliteit & flexibiliteit


Ik loop zowel mijn trainingen als wedstrijden bijna altijd op verharde ondergrond. Op een te zachte schoen heb ik dan de neiging om heel licht te overproneren. De Carbon X is erg stabiel en dus is er geen enkel stabiliteitsprobleem, ook niet na een langere afstand en in de vermoeidheidsfase. Gelukkig gaat dit niet ten koste van een makkelijke / flexibele afwikkeling.
 
Design


Dit is mijn eerste model van HOKA ONE ONE, dus net als iedereen moest ik even wennen aan het “dikke zolen design”. Maar zoals ik ook vaak aan klanten uitleg, kies je een hardloopschoen vooral met je voeten en niet met je ogen. De combinatie van blauw en wit met het oranje accent vind ik stiekem toch wel erg mooi.

 
Overall oordeel


Voor mij is de Carbon X een topschoen. Comfortabel, licht, stabiel en reactief. Prima combinatie wat mij betreft!