Waar HOKA ONE ONE eerst slechts gezien werd als een niche speler begint dit merk inmiddels steeds meer voeten aan de grond te krijgen en weet het een breder publiek te waarderen. De Clifton heeft hier een belangrijk aandeel in. Met de 6e editie van de Clifton heeft HOKA ONE ONE het model weer een paar mooie updates gegeven. Net als zijn voorgangers is het model nog altijd heerlijk zacht onder de voet, maar zijn er verbeteringen gedaan op het gebied van pasvorm, grip en duurzaamheid. Mooi om te vermelden is dat de schoen aanzienlijk lichter is dan zijn voorgangers.

Upgrades


Het bovenwerk van de Clifton 6 is vernieuwd waardoor het mesh materiaal mooier om de voet sluit. Het mesh bovenwerk is meer opengewerkt om het ademend vermogen te vergroten wat het comfort ten goede komt. Over het mesh is vervolgens een 3D print geplaatst voor een mooie omvatting van de middenvoet wat zorgt voor een goede lockdown. Daarnaast zijn de vetergaatjes aangepast en versterkt. In vergelijking met de Clifton 5 voelt het bovenwerk van de Clifton 6 wat zachter en comfortabeler aan.

Tester


Marco Dammers (52), voorvoet- midvoetlander, traint 3-4x per week, favoriete afstand is de 10 EM. Marco is bij Run2Day werkzaam als finance manager en loopt al enkele jaren op HOKA Clifton


Algemeen


Opmerkelijk is dat deze versie enige gewenning vereist. Waar je op de vorige versies direct fijn loopt heb ik nu 2 runs nodig gehad om de goede fit te krijgen.  Maar dan heb je ook wat! Ten opzichte van de Clifton 5 heb je een nog betere schoen te pakken in alle facetten en bezit alle positieve eigenschappen die ik gewend ben in een nog betere uitvoering.

Pasvorm & comfort


De pasvorm en comfort van de Clifton 6 zijn uitstekend. Het sluit goed aan bij mijn iets breder dan gemiddelde voeten. De veters zijn desgewenst zeer strak aan te trekken waardoor er geen speling ontstaat tussen sok, zool en schoen. De schoen zit onder alle weersomstandigheden prettig. Bij hitte ademt het goed zodat de voet niet oververhit raakt maar tegelijkertijd zul je geen natte voeten krijgen tijdens een (forse) regenbui.
 
Demping


Vanwege mijn lengte en gewicht kies ik voor afstanden van +/- 15 km en meer altijd voor de Clifton 6. De demping stelt mij in staat om zeer comfortabel te lopen bij alle snelheden zodat ik deze ook gebruik als wedstrijdschoen bij afstanden van 10EM en langer. De demping is ook niet te zacht zodat de laatste meters net zo aanvoelen als de eerste. Belangrijk voor mij is dat de schoen ook op alle ondergronden even comfortabel is. Ben ik toe aan een comfortabel kort herstelrondje dan ook is de keus voor de Clifton snel gemaakt.

HOKA ONE ONE Clifton 6 Dames     HOKA ONE ONE Clifton 6 Heren
 
Stabiliteit & flexibiliteit


Ik loop ook tijdens mijn trainingen graag, en steeds vaker, naast de verharde weg zoals op zand-, schelp of grasstroken. Met de Clifton is deze afwisseling geen probleem. In combinatie met Footbalance-zolen ben je op al deze ondergronden minstens zo stabiel en wikkelt je pas prima af.
 
Design


Voor wat betreft het design mag de Clifton er tegenwoordig ook best wezen. Ook in de zwarte en blauwe kleur heb je toch een schoen in handen waarmee je ook modieus als loper voor de dag kunt komen. Ook de veters zijn mooi afgewerkt in de stijl van de schoen.

 
Overall oordeel


Voor mij is de Clifton 6 (wederom) een topschoen. Comfortabel in alle omstandigheden en zeker aan te raden.