De Wave Rider behoort al enige jaren tot de meest verkochte hardloopschoenen binnen de Run2Day collectie en is geschikt voor neutrale lopers. Hardlopers die op zoek zijn naar een alledaagse trainingsschoen met responsieve demping zijn bij de Rider 25 aan het goede adres.

Tester:

Henk Hagen. Henk werkt als inkoopmanager voor Run2Day, woont in Soest en traint gemiddeld 4 keer per week zowel in het bos als op asfalt. De Soesterduinen is zijn favoriete trainingsgebied.

Mizuno Wave Rider 25


Testperiode


Gedurende de maanden juli en augustus diverse duurlopen. Kort, lang en in verschillende tempo’s. Daarnaast ook diverse runs op bosgrond gedaan.

Algemeen


De Wave Rider vond ik in het verleden altijd wat “te lomp”. Zo’n dikke hielpolstering en dikke tong. Dat kussengevoel om je voet daar hou ik gewoon niet zo van. Gelukkig was dat in de versie 24 al een stuk minder. Versie 25 is echt meer van deze tijd; wat meer verfijnd.

Pasvorm & comfort


Zoals gezegd is de schoen strakker gelijnd en voelt deze directer aan dan eerdere edities. De schoen heeft een goede pasvorm. Er is wat ruimte op de voorvoet maar de voet zit mooi vast in de schoen. Ik loop nog wel eens te stoeien met de pasvorm’; veters weer wat losser of toch maar weer iets strakker. De pasvorm van de Rider 25 is direct goed en de schoen zit lekker vast bij de hiel. De deels “vastgezette tong” blijft goed op zijn plek zitten. Het gebruikte mesh in het bovenwerk is zacht en heeft wat stretch wat veel comfortabeler aanvoelt dan in eerdere versies.

Demping


De schoen heeft met de nieuwe foam tussenzool en Wave plaat een prima demping. Wanneer ik het vergelijk met eerdere versies valt mij op dat de schoen duidelijk responsiever en directer is maar ook zachter aanvoelt. De keuze voor het Mizuno Enerzy foam is in mijn ogen een positieve verandering.

Stabiliteit & flexibiliteit


De schoen is stabiel en redelijk flexibel. Gedurende mijn runs door bos en duinzand viel mij op dat ik de grip en stabiliteit prettig vond. Voor een allround trainingsschoen in dit segment is de flexibiliteit zoals deze moet zijn. Groot voordeel is dat de schoen opmerkelijk makkelijk afrolt en zorgt voor voortstuwing.

Design


Niet de meest spannende schoen maar een neutraal ogende schoen. Eigenlijk is dat best prettig want de schoen past overal bij. De schoen oogt een stuk slanker als zijn voorgangers. Eigenlijk niets mis mee.

Overall oordeel


Prima trainingsschoen voor dagelijkse rondjes. Gewoon een degelijke schoen voor de allround hardloper, of iemand die het hardlopen weer op wil pakken. De Wave Rider is veel meer een schoen van deze tijd geworden. Het viel mij wel op dat ik mijn eigen voetstappen meer hoor dan in andere schoenen dat vond ik een minpuntje. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik hier een beetje overgevoelig voor ben. Menig loper zal het niet merken of het niets uitmaken. Daarnaast bestaat door de opening onder de zool altijd de mogelijkheid dat er dennenappels o.i.d. in gaan zitten wanneer je in het bos loopt. Maar als dat het allemaal is; ik was positief verrast door de Wave Rider 25.

Mizuno Wave Rider 25