Het Fresh Foam assortiment van New Balance is gebaseerd op het Data-to-Design-principe. Dit houdt in dat eerst data van een specifieke groep lopers verzameld wordt. Op basis van deze data worden alle elementen van de 1080 vorm gegeven. In deze versie is alleen het bovenwerk aangepast, zodat het vertrouwde gevoel onder de voet behouden blijft.

Tester:

Francoise van Isselmuden, Run2day Expert in Amsterdam, voorvoet- midvoetlander, heeft de New Balance 1080v11 getest. Traint 3-4x per week voor de Marathon.

New Balance Fresh Foam 1080v11


Testperiode


Rustige duurloop (15 tot 24 kilometer)
Tempo loop (5 tot 12 kilometer)

Algemeen


Al langere tijd loop ik op de New Balance 880 en de 1080. In 2019 liep ik de marathon op de 1080v9 en vond dit een hele fijne schoen. Tussendoor heb ik nog andere merken geprobeerd en liep ik meer kortere afstanden. In aanloop naar de marathon aankomend najaar is het ook weer tijd voor een fijne marathon schoen dus waarom niet de nieuwe 1080v11 testen?!

Pasvorm & comfort


De pasvorm van de schoen vind ik heel prettig. Door het soepele bovenwerk voel je nauwelijks dat je een schoen aan hebt wat ik fijn vind. Doordat de schoen als een soort sok omsluit is de fit ook direct goed en sluit die netjes aan om de wreef zonder dat het knelt. Persoonlijk vind ik New Balance vrij breed vallen wat ik tijdens het hardlopen erg comfortabel vind omdat m'n voeten en tenen zo lekker de ruimte hebben tijdens het rennen.

Demping


De schoen valt zeker in de categorie maximale demping. Het prettige aan de schoen is dat de demping over de hele schoen goed te voelen is, zowel bij je hak als je tenen. Ondanks de hoge demping heb ik tijdens het lopen niet het gevoel dat ik m'n responsiviteit verlies wat ik bij sommige schoenen met een hoge demping nog wel eens kan ervaren.

Stabiliteit & flexibiliteit


In vergelijking met de 1080v9 loopt de hielkap een stuk hoger door. Dit zorgt voor extra stabiliteit in de hiel. Het bovenwerk is erg elastisch wat ervoor zorgt dat de schoen, ondanks dat deze stabiliteit geeft ook flexibel aanvoelt. Ook zorgt de brede zool bij de voor/midvoet voor een stabiele landing tijdens het lopen.

Design


Mijn keus viel direct voor de blauwe uitvoering omdat deze kleur zo heerlijk vrolijk is. Door de ronde zool en het elastische bovenwerk ziet de schoen er misschien wat futuristischer uit dan een traditionele hardloopschoen maar dit vind ik juist wel leuk!

Overall oordeel


Door de stabiliteit en hoge demping is dit toch wel m'n favoriet geworden voor mijn langere duurloopjes. Ik kan nu toch wel concluderen dat dit m’n nieuwe marathon schoenen gaan worden!

Shop New Balance Fresh Foam 1080v11