Het Fresh Foam assortiment van New Balance is gebaseerd op het Data-to-Design-principe. Dit houdt in dat eerst data van een specifieke groep lopers verzameld wordt. Op basis van deze data worden alle elementen van de 1080 vorm gegeven. In deze versie is alleen het bovenwerk aangepast, zodat het vertrouwde gevoel onder de voet behouden blijft.

Tester:

Maaike Olsman, voorvoet- midvoetlander, heeft de New Balance 1080v11 getest. Traint 3-4x per week voor een halve Marathon / opbouwen na blessure.

New Balance Fresh Foam 1080v11


Testperiode


2x interval
3x lange duurloop
2x korte duurloop

Algemeen


Het testen van deze hardloopschoenen was volop genieten. Het waren rondjes vol nieuwe, frisse kilometers met een boost waardoor ik heel wat kilometers aan mijn rondjes toevoegde. Ik vind deze schoenen zeker een aanwinst en hoop dat mijn review andere lopers enthousiast kan maken om deze nieuwe topper van New Balance te testen!

Pasvorm & comfort


Deze schoen vind ik heel fijn zitten. Hij vormt zich naar je voet bij het strikken en sluit nauw aan als een sok. De schoen is superlicht, waardoor je nauwelijks voelt dat je ze aan hebt. Dit vind ik erg fijn lopen en geeft veel comfort. Ik heb zelf de schoenen 1 maat groter besteld dan mijn normale schoenmaat, dit was goed voor mij. Hierdoor waren ze groot genoeg dat bij mijn lange duurlopen m'n teen niet tegen de voorkant kwam, maar waren ze tegelijkertijd niet 'lomp groot' wat ik bij andere schoenen soms wel heb gehad.

Demping


De foam-technologie van deze schoen is erg goed te merken in het stuk van de hak naar het midden van de schoen toe. Op het moment dat ik op de hak land merk ik enorm veel demping en geeft het inderdaad een boost voor de volgende stap. Echter, ik maak zelf gebruik van voorvoetlanding. Hier merk ik ook ondersteuning en demping, maar ik merk hier wel een stuk minder van de 'boost' en de demping die het bij de hak gaf. Dus ik kan me voorstellen dat de foamlaag voor de haklander meer z'n werk kan doen dan bij de voorvoetlander. Voor mij als voorvoetlander merkte ik minder van de foam-technologie, maar de demping vond ik alsnog zeer goed. Zeker bij de lange duurlopen voelde ik tot aan de laatste meters ondersteuning in mijn passen.

Stabiliteit & flexibiliteit


Deze schoen is heel flexibel, zoals al eerder beschreven. Het past zich aan aan jouw voet, en aan hoe je loopt. Ik zou het niet bestempelen als een stevige schoen om je voet heen, dus als je op zoek bent naar stabiliteit en stevigheid zou ik deze schoen minder aanraden. Als je daarentegen op zoek bent naar een lichte schoen die zich vormt naar jouw voet en die flexibel is, zou ik je zeker aanbevelen om deze schoen uit te proberen.

Design


Deze schoen heeft een mooi, strak design en de opvallende kleuren stralen de energie uit die de schoen je meegeeft bij je run. De verschillende soorten stof aan de voorkant en bovenkant zorgen voor een perfecte fitting. Ook bij de hak heeft de schoen een mooie vorm. De schoen ondersteunt de hak, maar de stof is wel flexibel genoeg om mee te bewegen tijdens het lopen. Hierdoor heb ik geen last gehad van blaren/wondjes op de hak na een lange loop.

Overall oordeel


New Balance heeft zichzelf weer weten te overtreffen en doet wat vertelt. Het is een schoen waarbij je daadwerkelijk op wolken lijkt te lopen bij het landen op de hak, en die over het algemeen ook goede demping geeft. De schoen past zich aan aan iedere voet, is een lust voor het oog en geeft je kilometers een boost! Dus zeker een aanrader!

Shop New Balance Fresh Foam 1080v11