De New Balance Fresh Foam X 860v12 is geschikt voor hardlopers die door overpronatie ondersteuning nodig hebben in de hardloopschoen. De schoen biedt goede stabiliteit, kilometer na kilometer. In de 12e editie van deze schoen is het onderstel ongewijzigd en is er sprake van vernieuwing op detail bij het bovenwerk.

Tester:

Wilco heeft de New Balance Fresh Foam X 860v12 getest. Wilco is een overproneerder en traint 3 keer per week.


Testperiode


Ik heb de schoen nu met 3 loopjes aangehad. Ik loop eigenlijk altijd 5 tot 6 kilometer (ja, nooit iets veranderen als het goed gaat), maar ik probeer de laatste tijd wel wat variatie aan te brengen in mijn trainingen. Volgens mijn dochter loop ik wat stram en gaat dat gesukkel op hetzelfde tempo dat niet beter maken. Tegenwoordig doe ik dus één keer in de week een heuse intervaltraining. Ik loop een kilometer warm en daarna doe ik steeds een sprintje tussen de lantaarnpalen. De andere dagen loop ik één keer met mijn hardloop maatje Jos en nog een keer een rustig rondje alleen.

Algemeen


Hoi ik ben Wilco, 63 jaar oud en ik loop 3 keer in de week een rondje hard. Elk jaar ga ik terug naar de winkel om een nieuw paar schoenen te halen, altijd dezelfde, want ik ben van de generatie “nooit iets veranderen als het goed zit”. Toch paste ik voor de leuk altijd nog wat andere schoenen en was ik elke keer weer blij verrast wanneer ik het gebruikelijke heen en weertje op de New Balance 860 liep. Op het moment zelf durfde ik het niet aan om van schoen te wisselen, totdat de schoen naar mij toe kwam. Ontzettend leuk dat ik de schoen heb mogen testen en aan jullie mijn ervaringen mag delen.

Pasvorm & comfort


De pasvorm is heel anders dan dat ik gewend ben, het voelt een beetje als een sok. In positieve zin hoor, de schoen sluit gewoon heel mooi aan zonder dat het krap aanvoelt. Ik merk meteen dat deze schoen door de pasvorm én door de wat stuggere zool mij meer steun geeft dan de vorige. Dat kan geen kwaad, want mijn enkels zijn wat zwak en daardoor heb ik de neiging wat in te zakken. Een fijne eerste indruk, nog even rekken en strekken want over 5 minuten staat Jos voor de deur.

New Balance Fresh Foam X 860v12

Demping


De eerste passen moet ik heel erg wennen, de demping lijkt wat stugger en harder, alsof de zool nog moet opwarmen. Jos en ik kletsen wat en lopen daarna in gedachten verder. Na een paar kilometer kijk ik achterom… “hé verrek, Jos loopt een eind achter!” Of hij heeft zijn dag niet, of ik loop gewoon wat makkelijker op deze schoen. Na afloop drinken we een biertje en vertel ik mijn bevindingen.

Een paar dagen later staat mijn interval training op de planning, niet mijn favoriet, maar als ik eenmaal bezig ben is het wel te doen. Ik loop een kilometer warm en ben nog steeds niet helemaal gewend aan de wat hardere demping. Ik kom op het rechte stuk en de eerste lantaarnpaal lacht me al toe; ik moet eraan geloven. Normaal gesproken gaan de eerste paar versnellingen niet al te soepel, maar deze keer heb ik meteen de juiste snelheid te pakken. Ik merk vooral met een vlotter tempo positief verschil. Ik vergelijk het even met een voetbal onder mijn voet, goed? Deze bal is wat harder en stuitert goed terug als ik meer kracht zet. Mijn vorige schoen was meer vergelijkbaar met een zachtere bal, het kost me dan net wat meer moeite om weer actief af te zetten als mijn voet de grond raakt. Wat ben ik blij dat ik nu twee paar schoenen heb, dan kan ik het lekker gaan afwisselen.

Stabiliteit & flexibiliteit


De schoen is super stabiel en ook gemaakt voor mensen die wat overproneren zoals ik. Omdat ik op mijn hak land, heeft mijn voet lang grond contact en hebben mijn enkels ook extra lang de tijd om naar binnen te zakken. De steun voel ik dan ook het meeste bij mijn hak, maar niet op een vervelende manier. Jaren terug heb ik mijn achilles pees afgescheurd met een potje (iets te fanatieke) volleybal, dus ik heb een schoen nodig die mij genoeg vertrouwen geeft. Daarin tegen is de schoen wel heel licht aan mijn voeten, echt bijzonder hoe die fabrikanten dat elke keer weer doen.

Design


De schoen is mooi, strak, no-nonsense en ook de kleur spreekt me aan. Ik zou ze zo naar mijn werk of de stad aandoen, maar ik ben dan ook de moeilijkste niet.

Overall oordeel


Ik ben er blij mee! Ik zou de schoen vooral aandoen bij mijn interval training, want daarin merk ik het meeste verschil. Grappig wel hoeveel effect het heeft om eens van schoenen te wisselen, ik heb daardoor ook minder het gevoel dat ik mijn lichaam eenzijdig belast. Elk mens is natuurlijk anders, maar iedereen met wat zwakkere enkels zou ik zeker aanraden om deze schoen eens te testen.

New Balance Fresh Foam X 860v12