De New Balance FuelCell RC Elite v2 is dé snelste hardloopschoen van New Balance op dit moment. Deze hardloopschoen met carbon plaat en superlicht bovenwerk brengt je PR heel dichtbij.

Tester:

Jerrel Baas werkt op de marketingafdeling van Run2Day en traint voor een snellere tijd op de marathon. De afgelopen tijd heeft Jerrel de FuelCell RC Elite V2, dé carbon marathonschoen van New Balance, getest.

New Balance FuelCell RC Elite v2


Testperiode


Door verschillende trainingen te lopen op de RC Elite V2 heb ik de schoen echt uitgebreid kunnen ervaren. Hieronder vind je een paar van deze trainingen:

Intervaltraining van 6x 1000m op tempo 3:40/km
Flaneren door de stad trainingen
Fartlek training van een uur op tempo 4:00/km – 4:15/km
Duurloop van 17km op tempo 4:10/km
Veel herstel loopjes

In totaal 118 km gelopen op de RC Elite v2.

Algemeen


De FuelCell RC Elite v2 is momenteel dé snelle (paarse) marathon schoen van New Balance. Met dezelfde formule van super responsief en bouncy foam met een carbonplaat heeft New Balance een schoen in handen die concurreert met de rest van de super carbonschoenen.

Met 39mm aan FreshFoam stack en een gefinetunede carbonplaat is de RC Elite v2 net een stapje beter dan de vorige RC Elite. De nieuwe RC Elite v2 is eigenlijk een combinatie van het beste van de TC en de vorige RC Elite.

Pasvorm & comfort


De paarse parel zit heel comfortabel. In de hak heb je meer padding dan bij andere racers wat een fijne lockdown geeft en de schoen luxueuzer doet aanvoelen zonder ‘m te zwaar te maken. Verder geeft de hielkap precies genoeg steun zodat je hak niet glipt uit de schoen.

Het bovenwerk van de schoen is goed ademend en wordt verstevigd door de grote Flying NB logo’s die over de schoen zitten. Het mesh vond ik wat steviger dan bijvoorbeeld het hele lichte materiaal wat gebruikt wordt in andere super marathon schoenen.

Tijdens mijn eerste run vond ik de schoen wat warm onder de voeten worden. Na het wisselen naar dunne technische hardloopsokken ervaarde ik dit niet meer. Voor de lopers die alleen maar in katoenen sportsokken lopen kan de schoen dus iets warmer worden.

Wat mij verder opviel is dat de schoen minder veterogen heeft dan andere schoenen. In eerste instantie dacht ik dat dit de fit nadelig zou beïnvloeden maar de schoen past goed en ik had bijvoorbeeld de extra veterogen voor de runner’s knoop niet nodig.

Verder voelt de schoen licht aan de voet en heeft het in mijn US maat 8.5 ongeveer hetzelfde gewicht als de Nike ZoomX Alphafly en Saucony Endorphin Pro.

New Balance FuelCell RC Elite v2

Demping


Het FuelCell materiaal werkt top voor deze marathonschoen. Het materiaal geeft echt de responsiviteit die je nodig hebt en je verwacht van een super marathonschoen. De carbonplaat die in de zool ligt is tevens iets aangepast ten opzichte van de RC Elite en voelt iets agressiever.

De “pop” van de carbonplaat is zeker te voelen en in combinatie met het FuelCell materiaal loop je makkelijker sneller.

Stabiliteit & flexibiliteit


De RC Elite v2 is 1 van de stabielere marathonschoenen met een toegankelijke pasvorm. In de hak voelt de schoen veel stabieler van bijvoorbeeld de swoosh concurrenten en doordat je in de hak ook een deel in de middenzool zit voelt de schoen stabiel aan.

Design


Net als vele super marathon schoenen heeft deze schoen ook een dikke zool. De grote witte plak onder de schoen heeft organische lijnen waardoor de schoen wat meer flow heeft in het design. Het tofste van het design is overigens dat de accenten in de schoen links anders zijn dan rechts. De linker is geel en de rechter is roze.

Net als bij supersnelle bolides kan je ook hier in de “motor” kijken. Onder de schoen kan je de carbonplaat zien zitten door een uitsnede in het foam.

Overall oordeel


De RC Elite v2 is in korte tijd 1 van mijn favoriete schoenen geworden. Het comfort van de RC Elite v2 deed mij eerst denken dat hij wat minder snel zou zijn dan de hardcore marathon schoenen. Juist de zorgvuldige combinatie van snelheid én comfort maakt de RC Elite V2 de marathonracer die je verwacht van New Balance.

Shop New Balance FuelCell RC Elite v2