De nieuwe Nike Pegasus 36 is sinds kort ook verkrijgbaar als trail versie. Is deze Nike Pegasus 36 Trail nou een wolf in schaapskleren of een echte trailschoen? Je kent ze wel, de SUV, niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar kun je nou met die hogere auto’s met hun grote banden off road rijden? Hetzelfde vraag ik me af bij de Pegasus 36 Trail.
 

In de doos


Om de vraag te beantwoorden, gewoon uit nieuwsgierigheid, heb ik een paartje Pegasus 36 Trail gekocht via Run2Day.nl, samen met een Zoom Wildhorse 5, de echte trailschoen van Nike. Toen het pakket arriveerde meteen de beide schoenen aan een inspectie onderworpen. Conclusie, de Pegasus 36 Trail ziet er niet uit als een ‘gewone’ Pegasus. Het profiel is grover voor een betere grip op de paadjes en het bovenwerk is rond de neus voorzien van een beschermend kunststof materiaal. De fraaie dunne tong is vastgestikt zodat er geen steentjes in de schoen komen tijdens het rennen. Verder heeft Nike het bovenwerk voorzien van veel meer verstevigingen dan de normale Pegasus 36. Is het wel een Pegasus dan? De tussenzool van de Pegasus 36 met de Zoom Air unit over de gehele lengte en de fraaie hielkap die de achillespees ontziet maar toch lekker aansluit zijn wel gebleven. 
 

Eerste run


De eerste run op de Pegasus 36 Trail was meteen eentje om de grens van de schoen op te zoeken. Bij Ehrwald in Oostenrijk een mooie ‘scharte’ omhoog, binnen 5 kilometer 1 kilometer klimmen met het laatste stuk door puin en gruis, daar waar de paden in de winter verdwijnen door de sneeuwval en de schuivende stenen. In dit soort terrein zoek je een goed contact met de grond, dus geen hele dikke tussenzool met veel demping zoals een wegschoen heeft, verder zoek je een stevig bovenwerk zodat je vooral in de afdaling makkelijk kunt manoeuvreren, daarvoor is het bovenwerk van een wegschoen ook veel te flexibel. De Pegasus 36 Trail echter deed het prima, omhoog zeker geen enkel probleem, het ontbreken van een rockplate (een kunststof plaatje zoals veelal in de zool van trailschoenen om je voeten te beschermen tegen scherpe rotsen) wordt prima opgevangen door de iets dikkere tussenzool. Het grondcontact is nog steeds goed doordat de Pegasus 36 tussenzool zeker gemaakt is om wat directer aan te voelen, dat is een goede keuze! Het bovenwerk beschermt je verder prima. Naar beneden lopende over deze steile paden ontdekte ik wel dat het bovenwerk toch wel iets te weinig stevigheid biedt om je volledig te fixeren boven de zool. Strakker aantrekken van de veters waardoor de Flywires beter om je voet sluiten is een optie maar dat voelt wel wat onprettig.

Nike Pegasus 36 Trail


Terug in NL


In de bergen hield de Pegasus 36 Trail zich dus eigenlijk best goed, toch bleek uit de meest technische parcoursen dat vooral het bovenwerk minder gemaakt is voor extreme trails. Waarschijnlijk is dat ook de bedoeling van Nike. Ze hebben immers ook de stevigere Zoom Wildhorse 5 in het assortiment met een steviger tussenzool voorzien van een rockplate en een steviger bovenwerk. Op de Nederlandse paden echter ontdekte ik dat de Pegasus 36 Trail een echte ‘doorloper’ is, redelijk veel grip, een redelijk stevig upper, lekker in de bochten en een soepele dempende zool zonder te zacht zijn. Perfect voor glooiende bospaden op de Veluwe waar ik vaak train. Je maakt makkelijk snelheid, klimmen en dalen is geen probleem en een stukje asfalt is ook geen ramp want het profiel is niet enorm agressief.

Conclusie


De Pegasus 36 Trail staat vooraan op de schoenenplank, ideaal voor mijn zaterdag fartleks met veel heuvels in het bos de komende winter. Naar de bergen neem ik hem echter niet mee, dan kies ik voor zijn broertje, de Zoom Wilhorse waar je gewoon uren op kunt lopen door zwaar terrein zonder je druk te maken over stevigheid en bescherming. De Pegasus 36 Trail is dus meer dan een SUV, hij kan ook echt wat maar een echte landrover? Nee, dat niet ;-)

Nike Pegasus 36 Trail