Iets meer dan een jaar geleden heb ik (Jeroen Zeinstra) voor Run2Day.nl een review geschreven over de Nike Air Zoom Pegasus 36 Trail. Dat was, of liever gezegd is, een fijne schoen om in de Nederlandse bossen mee te lopen. Daardoor groeide de Air Zoom Pegasus 36 Trail uit tot mijn favoriete trainingsschoen voor onverharde parcoursen in de lokale bossen. Dit maakte me natuurlijk bijzonder nieuwsgierig naar de nieuwe versie van de Pegasus Trail.

Ik zag top trailrunner David Laney op zijn Instagram allerlei mooie plaatjes posten in het hooggebergte met de nieuwe Pegasus Trail 2 aan zijn voeten. Is de Pegasus Trail dan eindelijk een volwaardige trailschoen geworden?

Allereerst de rare naam van de schoen, Air Zoom Pegasus 36 Trail wordt opgevolgd door Pegasus Trail 2? De wegen van Nike zijn soms niet te doorgronden. Maar goed, de schoen ziet er top uit, modern, geheel in lijn met de rest van de Nike collectie. Alle innovaties zijn aanwezig, een vrij dikke tussenzool van React foam het seamless mesh bovenwerk en de sok constructie van de tong en de hielkap. Ook is de Pegasus Trail 2 voorzien van een externe steun bumper ter bescherming van je tenen.

Gevoel


Ik ben bijzonder gecharmeerd van het React foam van Nike. Andere schoenen die al eerder voorzien werden van dit lichte maar zeer veerkrachtige en duurzame materiaal geeft je in eerste instantie bij het passen een enorm dempend of zacht gevoel, maar wanneer je eenmaal hardloopt merk je dat de schoen heel veerkrachtig is. Tijdens het aantrekken van de Pegasus Trail 2 merkte ik dit opnieuw, in eerste instantie leek de tussenzool dik en zacht, totaal anders dan de oude Air Zoom Pegasus 36 Trail, maar tijdens het hardlopen merk je onmiddellijk dat de schoen reactief en veerkrachtig loopt.


In de bossen


Tijdens de trainingen heb ik de Pegasus Trail 2 behoorlijk aan de tand gevoeld; steile hellingen op de stuwwal bij Doorwerth, gladde metalen trappen op de Grebbeberg, maar ook stukken beton en asfalt, zowel droog als nat. Tijdens het dalen merkte je duidelijk de afkomst van de schoen. Het bovenwerk van de Pegasus Trail 2 lijkt veel op dat van de normale Pegasus 37, dit betekent dat het bovenwerk lekker zit maar tijdens steile afdalingen schuift je voet te gemakkelijk. Wel blijkt dat de sok constructie van het bovenwerk voorkomt dat er losse grond in de schoen komt, prettig! Verder heb ik de buitenzool aan een test onderworpen, dit omdat deze vooral in de bergen voldoende stroef moet zijn. Lopen op nat asfalt en beton liet echter al meteen zien dat de Pegasus Trail 2 vrij weinig grip heeft op harde ondergronden bij natte omstandigheden. Jammer want dit was ook bij de vorige versie al het geval alsmede bij de Nike Air Zoom Terra Kiger 5 trailschoen.
 

Overall oordeel


De Nike Pegasus Trail 2 blijft het halve trail broertje van de Air Zoom Pegasus 37 met alle voor- en nadelen van dien. Net zoals zijn voorganger is het een lekkere schoen om op onverharde paden te dragen. Pluspunten zijn het fraaie bovenwerk dat aansluit als een sok. Ook de React foam tussenzool geeft een fijn veerkrachtig gevoel. Echter, de buitenzool is absoluut niet stroef genoeg op gladde stenen, het bovenwerk is verder niet geschikt om extremere (berg) trails mee te lopen. Is dit slecht? Niet echt, de Air Zoom Pegasus 36 Trail werd een van mijn favoriete trainingsschoen maar ik neem hem zeker niet mee naar de Alpen. Gelukkig heeft Nike de Wildhorse trailschoen ook nog in het assortiment, ondertussen gebruik ik deze schoen lekker in de lokale bossen.