De Nike ZoomX Vaporfly NEXT% 2 is de snelste hardloopschoen van de laatste jaren. Na een zeer succesvolle eerste versie van de Vaporfly NEXT% is het tijd voor versie 2. Bij deze nieuwe versie is het bovenwerk veranderd. Bij de meest populaire raceschoen van dit moment hoefde geen grote veranderingen doorgevoerd te worden.

Tester:

Lars Cazander is bij Run2Day werkzaam als commercieel adviseur. Hij is een neutrale loper en heeft de Nike ZoomX Vaporfly NEXT% 2 "OG" getest. Traint meer dan 4x per week om een snelle 10 kilometer te lopen.

Nike ZoomX Vaporfly NEXT% 2


Testperiode


Inmiddels heb ik verschillende loopjes op de Vaporfly gedaan. 8x1000m in beoogt halve marathontempo; deze training deed ik op de weg en ging erg ontspannen.

Lange duurloop van 30km; dit deed ik op een dag waarbij de temperatuur boven de 25 graden was, waar ik met de meeste schoenen halverwege last zal hebben van brandende voeten was dit bij deze schoen absoluut niet het geval. Zeker een verbetering ten opzichte van zijn voorganger dus!

Wedstrijd 5km; Hoewel het gewenste resultaat niet werd gehaald (dit kwam puur omdat ik mezelf conditioneel beter inschatte dan ik daadwerkelijk was) had ik aan het begin van de race een erg goed gevoel. De eerste drie kilometer vlogen voorbij op de springveren.

Algemeen


Na veel wedstrijden op de Vaporfly 4% en de Vaporfly NEXT% te hebben gelopen was het aan mij de eer om de Vaporfly NEXT% 2 te testen. Dit mag je toch wel dé wedstrijdschoen noemen in de hardloopwereld. Hier zijn al vele records mee gebroken. De schoen is getest door Lars Cazander. Hij loopt afstanden tussen de 5km en de marathon. Op de nieuwe Vaporfly NEXT% 2 wil hij heel graag zijn PR op de 10 kilometer aanvallen.

Pasvorm & comfort


Het bovenwerk is nóg comfortabeler dan zijn voorganger. Waar ik bij de Vaporfly NEXT% nog moest wennen aan de pasvorm van de schoen zit de Vaporfly NEXT% 2 gelijk als een sok om de voet. Het vernieuwde bovenwerk gemaakt van mesh materiaal is naar mijn idee een stuk koeler dan de vorige versie. Dit speciaal geweven gaas is een stuk lichter de de Vaporweave die in de eerdere Vaporfly aanwezig was. De heeldrop van de schoen is 8mm (dat wil zeggen dat je hiel 8mm hoger staat dan je teen).

Demping


Zoals ik al eerder aangaf is het altijd weer erg verbazingwekkend hoe dempend deze schoen is. Het lijken net springveren. De zooldikte is 40 millimeter, dit is de maximum hoogte die geaccepteerd wordt door de IAAF. De Vaporfly NEXT% 2 maakt gebruik van een ZoomX zool in combinatie met een carbonplaat. Omdat de schoen zoveel dempend vermogen heeft heb ik vooral de dag na een training of wedstrijd veel minder last van mijn kuiten en achillespezen.

Stabiliteit & flexibiliteit


De Vaporfly is totaal niet flexibel, dit komt omdat er een carbonplaat in de schoen zit. In vergelijking met de eerste versie heb ik wel het idee dat deze versie een stuk stabieler is. Dit zal dan door het bovenwerk moeten komen, omdat dit wat beter om de voet sluit.

Design


Optisch is het misschien niet de mooiste schoen om te zien, maar menigeen weet dat dit een razendsnelle schoen is. Na een tijd geen Vaporfly te hebben gedragen is het altijd weer verbazingwekkend hoe dempend deze schoen is.

Overall oordeel


Dit is de schoen die je wilt hebben als je je pr’s wilt aanscherpen. Wát een verbazingwekkend goede demping. Ik adviseer wel de schoen alleen te dragen als je een wedstrijd loopt, omdat je anders wat teveel aan het dempende vermogen van de schoen zal kunnen wennen.

Nike ZoomX Vaporfly NEXT% 2