Polar lanceerde in april zijn nieuwe Grit X multisport horloge. Speciaal ontworpen voor outdoor liefhebbers. Wat de functionaliteiten betreft vindt Run2Day dat dit horloge ook bij hardlopers die “gewoon” op de weg hardlopen of af en toe van de gebaande paden gaan een heel geschikte klok.


Tester Neeltje van Hulten


Afgelopen weken heb ik de Polar Grit X vierentwintig uur per dag gedragen. Met ik, bedoel ik Neeltje van Hulten. Zelf heb ik een achtergrond in de wedstrijdatletiek op de 100m horden. Tegenwoordig ben ik de langere rustige duurlopen meer gaan waarderen en mag ik graag met mijn vriend een wandeling maken. Aangezien wij naast de Grebbeberg wonen zit het met de nodige hoogtemeters wel goed.


Design en functionaliteiten


Het design is heel fraai. Niet te robust maar wel stoer en door het uiterlijk 24/7 te dragen zonder dat het eruit ziet alsof je je sporthorloge bent vergeten af te doen na een training. Wat direct opvalt is dat het horloge erg licht is, namelijk 64 gram. Ik moet even wennen aan alle functies en mogelijkheden. Hoe ik gewoon de tijd kan starten als ik een duurloopje wil doen. Of de stopwatch bij een intervaltraining. Maar als ik doorheb hoe het werkt, zie ik hoe makkelijk het is en scroll ik vlot door het menu van het horloge.

Ik kan mijn duurloopjes, intervaltrainingen en krachttrainingen monitoren en bekijk de verschillende resultaten van mijn inspanningen. Het horloge geeft advies over onder- en overbelasting en tipt me om eens dynamisch te rekken. Ik probeer het uit en er staan zelfs voorbeeldoefeningen in, met bewegende figuurtjes.

Polar Grit X

Nieuwsgierig ben ik naar de ademoefeningen, meten van je fitheid en je slaapherstel. Ik probeer alles uit. Vooral de slaapgegevens zijn interessant en uitgebreid. Het horloge meet hoeveel uren je slaapt, hoeveel onderbrekingen je had en de verschillende fases van je slaap. En hoe goed je autonome zenuwstelsel tot rust komt, rusthartslag, ademhalingsfrequentie. Gelijk als ik wakker word, kijk ik naar de resultaten. Het is misschien iets extra’s, maar zeker leuk om te vergelijken met hoe je je voelt. Na een slechte nacht, met onderbrekingen, geven de resultaten op het horloge hetzelfde beeld.

Als ik het vergelijk met andere horloges met vergelijkbare functies, vind ik het prettig dat het zo licht is en goed aan mijn pols zit. Daarnaast hoef ik het horloge niet zo vaak op te laden en eenmaal aan de stroom is deze ook snel vol. Polar belooft een batterijduur van 40 uur - in volledige trainingsmodus – en zelfs tot 100 uur met verschillende energiebesparende functies. Ideaal als je het horloge langer en intensief wil gebruiken, als je een route hebt gedownload en op de navigatie gaat lopen. Wij houden van lange bergtochten tijdens vakanties en dan komt dit erg goed van pas!

Jammer dat ik het horloge niet meer in de bergen heb kunnen uitproberen, maar op de kleine heuveltjes van de Grebbeberg was het al leuk om de resultaten te zien. Er werd precies geregistreerd hoe vaak ik tijdens de hele training een klimmetje had gehad en natuurlijk hoeveel meters ik daarmee had bedwongen. Dit komt door de nieuwe functie Hill Spiltter. Deze detecteert dus automatisch wanneer je een heuvel beklimt of afdaalt en geeft de tijd weer die je stijgt/daalt, evenals de lengte van de klim/daling. De resultaten kun je dan uitgebreid terugzien in je app.

Polar Grit X

Niet vergeten te drinken


De nieuwe opties van FuelWise en Energy Sources gaan hand in hand, maar het zijn verschillende en afzonderlijke functies. De functie FuelWise geeft waarschuwingen voor het aanvullen van koolhydraten halverwege de training. Dit kan in combinatie met de drinkreminder. Zo blijf je gedurende je work-out gehydrateerd.


Conclusie


Ik wilde het horloge eigenlijk nog langer om de pols houden maar deze moest echt terug naar Run2Day. Naast het makkelijke gebruik en goede draagcomfort zorgde het horloge ervoor dat ik extra gemotiveerd was om te trainen, om meer afwisseling aan te brengen in mijn trainingen en aandacht te geven aan een goed herstel.

 Shop Polar Grit X