De Endorphin Pro is een nieuwe schoen uit de stal van Saucony. Aan de uiteindelijke lancering van deze schoen zijn vele prototype’s vooraf gegaan en dat was niet voor niks. Inmiddels staat er een schoen passend in deze tijd, voorzien van carbon plaat. Lag in het verleden de focus voornamelijk op demping, bij de Saucony Endorphin Pro ligt de focus op voortstuwing. Inmiddels is de schoen uitgebreid getest en hebben diverse tophardlopers op deze schoen PR’s weten te verbeteren.

Voor de tussenzool is gebruik gemaakt van het best beschikbare materiaal PWRRUNPB materiaal wat 40% lichter is dan traditioneel EVA. Het materiaal zorgt daarnaast voor 88% meer energy return en is flexibeler en duurzamer dan EVA . Tijdens je wedstrijden blijf je dan ook fitter gedurende je runs, waardoor het mogelijk is langer op hoge snelheid te lopen. De zool is voorzien van een (S-curved) carbon plaat die zowel licht als sterk is. De plaat versterkt de rolbeweging en fungeert in combinatie met de gebruikte foam tussenzool als “springplank”. Door de 8mm drop van de schoen wordt de rolbeweging geoptimaliseerd en ontstaat er een voortstuwende beweging.

Tester


Ronald Wiering (52), voorvoet- midvoetlander, traint 5-7x per week, favoriete afstand 800m op de baan en 5km op de weg.


Algemeen


Bij het openen van de doos valt direct de felle kleuren op. Met deze schoen mag je gezien worden, maar word je ook écht gezien. Normaal gesproken hoeft het van mij niet zo om op te vallen, maar deze kleurstelling valt heel erg op maar op een positieve manier. Ik loop veel in het donker, met name in de avond dus dan is het een fijne bijkomstigheid dat het lichte felle kleuren zijn.

Saucony Endorphin Pro

Pasvorm & comfort


Ik loop altijd mijn snelle trainingen en wedstrijden op de snelle schoenen van het merk “met de drie strepen”, en door een loopmaatje worden deze Saucony Endorphin Pro mij aangeraden. Wat mij direct opvalt is de sublieme pasvorm. De tong van de schoen en het materiaal rondom de enkel sluit zo goed rondom de voet! Geen extra padding of extra dikke stukken voor comfort, nee alles gericht op zo licht mogelijk maar met goede pasvorm. Bij het aantrekken van de schoen valt direct op dat ik zowat naar voren wordt geduwd als ik stil sta en dat wordt alleen maar versterkt als ik wandel en helemaal als ik ga hardlopen. De pasvorm rondom de voet van hiel naar tenen is geweldig. Het bovenwerk sluit bij mij naadloos rondom mijn voeten.


Demping


De demping vind ik moeilijk te definieren, want de schoen voelt zacht aan maar tegelijkertijd ook snel. Normaal gesproken verlies je juist snelheid bij een zachte demping, maar dat is bij deze schoen dus het tegenovergestelde. Het foam van de tussenzool in combinatie met de carbon plaat zorgen voor een enorme reactiviteit en dat voel ik vooral als ik het tempo wat opvoer. Ik heb de schoen vooral getest op straat en helaas met natte ondergrond (herfst), maar dit zorgt er ook direct voor dat ik weet dat de schoen enorm veel grip heeft, ook met natte ondergrond dus. Door het lichte bovenwerk ervaar ik wel sneller natte voeten dan bij mijn trainingsschoenen.

 Shop Saucony Endorphin Pro

 

Stabiliteit & flexibiliteit


Ik ben van nature een midvoet lander en ik merk bij deze schoen dat het afwikkelen van de pas echt vanzelf gaat. Dat vind ik misschien nog wel de grootste verrassing: het afwikkelen van de schoen. Alsof je naar voren wordt geduwd bij elke pas die je neemt.

Design


Het design heb ik hierboven al genoemd: opvallend maar op een louter positieve manier.

Overall oordeel


Ik kan niet wachten tot er weer wedstrijden zijn. Maar ook voor een goede tempotraining zal ik deze schoen direct aan de voeten zetten. Een heel fijne schoen waar je heel makkelijk hard mee loopt. En dat willen we volgens mij allemaal, net dat kleine zetje waardoor je nog meer pleizer beleefd aan het hardlopen.