De Saucony Guide 14 is een ondersteunende schoen voor hardlopers die overproneren. Een lichtgewicht hardloopschoen voor dagelijkse trainingen die zijn sporen wel verdiend heeft in de loop der jaren. Inmiddels is het alweer de 14e versie van deze schoen. De schoen heeft een aantal wijzigingen ondergaan waardoor hij nog meer past bij de runners van deze tijd.

De Saucony Guide 14 is een aanrader voor hardlopers die overproneren en opzoek zijn naar een alledaagse trainingsschoen met een responsieve demping.

Tester:

Andrien van der Werf, neutrale loper, heeft de Saucony Guide 14 getest. Traint meer dan 4x per week om langere afstanden te kunnen lopen.

Saucony Guide 14


Testperiode


Lange duurloop
Tempoloop
Korte duurloop

In totaal 48 kilometer gelopen.

Algemeen


De Saucony Guide 14 is een hardloopschoen geschikt voor hardlopers die overproneren. In de tussenzool is aan de binnenkant een versteviging zodat je extra ondersteuning hebt tijdens het hardlopen en kans op blessures verkleint. Een nieuw naadloos bovenwerk en verbeterde tussenzool zorgt voor betere ventilatie en comfort tijdens alledaagse hardlooptrainingen.

Pasvorm & comfort


De schoen is geschikt voor smalle voeten. Ik heb dezelfde maat genomen als hardloopschoenen van andere merken. Wel gebruik ik eigen zooltjes, omdat ik behalve overpronatie nog wat andere afwijkingen heb. De veters zijn enigszins elastisch. Zelf vind ik dat erg positief, omdat de schoenen dan niet beginnen te knellen na het lopen van een langere afstand. Ze zijn ook lang genoeg om er een dubbele knoop in te doen.

Demping


De schoen heeft veel demping en dat vind ik zelf prettig. Mijn eerste loop was gelijk tien kilometer en erna geen klachten of spierpijn gehad (is bij andere schoenen wel eens anders geweest). De schoenen hoeven wat mij betreft dus niet te worden ingelopen, omdat ze gelijk al prima zitten.

Stabiliteit & flexibiliteit


De schoen gaat prima mee bij verschillende snelheden en loophoudingen. Daarnaast wel stabiel genoeg om te zorgen dat de voet niet naar binnen afwikkelt.

Design


De schoen is erg kleurig. Dit is uiteraard smaakgevoelig. Het is anders dan andere schoenen en valt daardoor op. Ik heb positieve reacties gekregen op het uiterlijk van de schoen en zelf vind ik het ook erg leuk.

Overall oordeel


Ik ben erg positief over deze schoen. Voor het eerst dat ik op een Saucony schoen voor de weg loop. Zit goed, fleurig uiterlijk en ik kan er gelijk veel kilometers op maken.

Shop Saucony Guide 14