De HOKA Carbon X 3 is een neutrale hardloopschoen met carbon plaat geschikt voor prestatiegerichte hardlopers die lange afstanden op hoge snelheid willen lopen. De Carbon X was een van de eerste schoenen op de markt met carbon plaat en inmiddels is het alweer tijd voor de Carbon X 3. Snel en ver is ook hier het motto. De HOKA Carbon X 3 is getest door Marjolein

Op een van de vrolijkste dagen van het jaar liep ik voor het eerst op de Hoka Carbon X 3. Tien april natuurlijk, de marathon van Rotterdam. Na een duurloop van 34 km de dag ervoor liep ik 10.25 km op het tempo dat ik had bedacht voor ‘mijn’ marathon, gepland op vierentwintig april. Helemaal eerlijk voelde dit testrondje dus niet met die zware benen. Toch voelde de schoenen als bekend terrein: Het vorige model staat ook bij mij in de kast. Het tempo scheelde uiteindelijk 3 seconden. Iets te snel. 

Precies dat is wat ik ervaar bij zowel dit model als de voorganger. Iets sneller dan een gewone hardloopschoen, maar niet dat echte explosieve van andere carbon superschoenen. Is dat erg? Ik vind van niet. Deze schoen heeft genoeg plussen naast wat minnen dat ik er vanmorgen weer een heerlijk rondje op heb gelopen. Ik zal ze even op een rij zetten: 

Plus: 

Stabiliteit: ten opzichte van andere snelle schoenen is deze absoluut stabieler. Waar je weg kan zakken in snel maar zacht foam houdt deze de voet en enkel keurig in het gareel.  

De inlay kan eruit: De inlegzolen kunnen eenvoudig verwisseld worden met op maat gemaakte zolen. Handig, er zijn nog weinig wedstrijdschoenen waar dat kan.  

Demping: Ten opzichte van de Carbon X2 heeft deze versie net iets meer demping en dat voelt heel erg comfortabel. Het maakt hem geschikter voor lange afstanden. Zoals dertigers of misschien nog wel meer! 

Prijs:  

Last but not least: De prijs van 179 euro is in vergelijking met de andere carbon schoenen een heel stuk lager. Daarnaast zal die stevige stabiliteit en demping de duurzaamheid van dit model voor veel lopers kunnen vergroten.  

Min: 

Snelheid: Dat hij onmiskenbaar minder snel is, blijft jammer. 

Gewicht: De extra demping maakt ze een tikkie zwaar. 

Persoonlijk minnetje:  

Het sok systeem zit prima als je ze aan hebt maar aantrekken vind ik minder. Een gewone tong vind ik prettiger.  

 

En het oordeel klinkt: 

Goed geschikt voor intervallen en lange afstanden. Ook enorm lange afstanden. Ik verheug me er nu al op! 

shop hcx3