Nog een paar dagen en dan staat Vincent de Jong aan de start van de TSC London Marathon. Hij is klaar voor de start.

‘Ik heb het weer één keer gecheckt en het zag er goed uit. Vaker ga ik niet kijken - het is toch wat het is. Ik zorg dat ik voldoende kleding bij me heb zodat ik op de dag zelf kan bepalen wat ik wil dragen tijdens de race’, vertelt Vincent. Hij deelt zijn race op in vijf delen: ‘Ik heb vijf gelletjes mee. Drie in mijn broekzak en twee in mijn hand; zo heb ik steeds weer iets om naartoe te lopen. En die gels moet ik toch nemen. Daarbij ga ik bij elke post water drinken of over me heen gooien, afhankelijk van hoe warm ik het heb.’ Zijn ouders staan langs de kant met een bidon. ‘Een uur voor de start drink ik een bidon Maurten sportdrank leeg. Dat viel in de training heel goed, dus daar verwacht ik geen problemen mee. Daarna neem ik elk half uur een gelletje.’

Road to London - Vincent


Onlangs liep Vincent de Dam tot Damloop, waar hij in 59 minuten een persoonlijk record op de klok zette. Dat geeft hem vertrouwen over zijn vorm. ‘Ook mijn lange duurloop van 35 kilometer gaf me vertrouwen. Daarna heb ik rustig aan gedaan en ik hoop dat die rust goed uitpakt. Na de Damloop heb ik wat meer eiwitten gegeten en de laatste week eet ik wat meer pasta; het zou mooi zijn als de supercompensatie bijdraagt aan mijn marathonvorm.’ Zijn marathonontbijtje neemt hij mee vanuit Nederland: overnight oats met havermout, banaan, eiwitpoeder, chiazaad en cacao. ‘En misschien eet ik nog wat pasta van de avond ervoor.’

‘Ik ben heel blij met de kans die ik van Run2Day en New Balance heb gekregen. Eindelijk een marathon lopen, iets dat ik al heel lang wil doen, is een vinkje op mijn bucketlist. Als ik hem volbreng, zal ik me blij, gelukkig en trots voelen. Ik heb er heel veel zin in!’