Carbon hardloopschoenen zijn niet meer weg te denken in het startvak. Na de introductie van de eerste Vaporfly in 2017 heeft de schoen met koolstofplaat alle records laten sneuvelen en veel stof doen opwaaien. Was het wel eerlijk? Waar lag de grens? Er werd gediscussieerd, er werden regels opgesteld en uiteindelijk werd de carbonschoen omarmd en geaccepteerd. Intussen is er aardig wat veranderd in de wereld van die snelle schoenen. De opvattingen over hoe en wanneer we ze inzetten en wie ze 'mag’ gebruiken zijn niet meer zoals in de beginfase. Alle merken hebben nu carbonschoenen en ze worden steeds beter. Duurzamer. En sneller.

Carbonschoenen

Voor wie is een carbonschoen? En voor wie niet?


In die eerste periode liepen alleen elitelopers op carbonschoenen. Al snel volgde de fanatieke subtop. Het hardnekkige verhaal ging echter rond dat alleen winst te behalen viel bij tempo’s boven 15 km/uur. Het duurde mede daarom vrij lang voor onder het ‘gewone’ volk de gêne werd overwonnen en het meer mainstream werd om ook bij lagere tempo’s wedstrijden te lopen op dit soort schoenen. Het wegvallen van wedstrijden in de pandemie en het prijsniveau van de schoenen speelden hier zeker ook een rol in. Sinds de populariteit van hardlopen en het deelnemen aan grote evenementen (juist door die pandemie) weer een enorme vlucht heeft genomen zien we het gebruik van carbonschoenen naar ongekende hoogten stijgen. Bij lopers van alle niveaus. Want dat je ook onder die 15 km/uur sneller loopt, dat is intussen duidelijk.

Dat niet elke loper het beste af is met een carbonschoen, blijft een feit. Bijvoorbeeld mensen die op hun hak landen, sloffend lopen, mensen met een lage voetboog, een brede voet of lange mensen met een hoog gewicht zijn vaak beter af met een ander soort schoen. De kans dat er pijntjes of blessures ontstaan wordt vergroot en het rendement uit de superzachte zool met springveer blijft uit. En de kans bestaat dat de schoen vroegtijdig slijt.

Hoe zet je je carbonschoen in?


Ander misverstand in die eerste jaren was dat het ‘te vaak’ lopen op zulke schoenen blessures in de hand zou werken. Zo’n stijve plaat, dat zou de afwikkeling van de voet geen goed doen. Nu na een aantal jaren weten we waar deze schoen wringt. Elke loper is anders. De ene loper kan elke dag op een carbonschoen trainen, een andere niet. Er is geen opvallende toename in het aantal hardloopblessures sinds deze schoenen bestaan.

Alleen voor race day zijn ze dus zeker niet meer. Trainen op carbon gebeurt steeds vaker. De meeste merken hebben een snelle ‘tussenschoen’ met carbon of een plaat van een ander stijf materiaal voor tempotrainingen en intervalsessies. Een andere invalshoek is vanuit herstel: De impact van hardlopen op de weg wordt gedempt door superschoenen, dus je herstel gaat sneller. De schoen spaart je lijf. Voor sommige ultralopers een minder verwachte reden om vaker op carbonschoenen te lopen. Snelheid is dan niet eens het doel. En vanuit comfort: Carbonschoenen lopen heerlijk en dat kan op een dag met wat minder motivatie net dat steuntje in de rug zijn om toch de deur uit te gaan.

Benieuwd of carbonschoenen ook iets voor jou zijn? Naar de nieuwste modellen? Je kunt ze allemaal bij ons passen. In onze winkels staan we altijd klaar om je hier advies over te geven.