Hoe koop ik een sportbeha? Vrouwenborsten worden steeds groter, blijkt uit recent onderzoek. Daarom is het zo fijn dat er sportbeha’s bestaan. Sinds een paar slimme dames eind jaren zeventig de sportbeha verzonnen, heeft dit kledingstuk een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Inmiddels is er voor elke cup wat wils.
 
Wat gebeurt er met je borsten als je hardloopt?
Borsten bevatten geen spieren, waardoor ze passief meebewegen als je sport. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat borsten tijdens het sporten bewegingen in de vorm van een acht maken. Dit kan tot tijdelijke pijn en ongemak leiden, maar ook tot overbelasting van je nek en bovenrug en op langere termijn zelfs schade toebrengen aan het weefsel van je borsten. Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat een gemiddelde borst (200-300 gram) ongeveer 8 cm op en neer beweegt tijdens het sporten. Bij een groter dan gemiddelde borst is de beweging nog groter. Een borst van D cup formaat kan wel 10 cm op en neer bewegen tijdens een intensievere beweging. Lees meer over sportbeha's en waarom deze zo belangrijk zijn.

Compleet assortiment sportbeha's
Een goede sportbeha is dus een must-have voor elke hardloopster. Voor zo’n beetje elke sport zijn er speciale beha’s en tops. Een pittige baantraining vraagt om meer ondersteuning dan een yoga-lesje. Vier iedere sport en cupmaat hebben wij in onze Run2Day winkels en uiteraard online een uitgebreidt assortiment sportbh's


Waar moet ik op letten?
Vijf punten waar je op moet letten als je een sportbeha koopt:
 
1. Bekijk voor het passen voor welke sport (intensiteit) de beha geschikt is, spring even op en neer in de paskamer om te checken of de beha voldoende steun geeft.
 
2. Doe, tijdens het passen, je armen omhoog om te controleren of de beha niet omhoog kruipt.
 
3. Hang even voorover en schud je borsten goed in de beha; piepen ze er daarna aan de bovenkant een beetje uit, dan is de cupmaat te klein.
 
4. Trekt de beha aan de achterkant omhoog, dan is de omvang te wijd of de cupmaat te klein.

5. Voel of de stof zacht is en geen vervelende naden aan de binnenkant heeft. Die kunnen namelijk gaan schuren op je huid. Als je veel zweet kun je daar zelfs schaafwonden aan overhouden. Toch last van een schurende beha? Stop stukjes zeemleer op de plaatsen waar de beha toch nog schuurt, of smeer je huid in met vaseline.