Published By: Run2Day 28 feb. 2025
Iedereen die traint volgt zijn eigen unieke weg. We hebben allemaal andere doelen en motivaties én een lichaam met zijn eigen behoeften en voorkeuren. Omdat we allemaal wel weten dat goed gekozen voeding een groot verschil maakt voor dat bewegende lichaam (en zijn geest) laten we graag ons licht schijnen op een specifiek aspect ervan: sportvoeding. Waar we steeds meer achter komen, is dat goed getimede sportvoeding voor, tijdens en na je training ervoor zorgt dat je beter presteert en sneller herstelt. Hoe je dat het beste doet, is deels persoonlijk en deels bestaat het uit een algemene richtlijn die voor de meeste sporters werkt. Als er een ding is waarmee je jezelf een groot plezier doet is het om bewust op zoek te gaan naar de formule die voor jou en de manier waarop je traint werkt. Onze collega’s Vincent en Sierd praten je bij over hun eigen sportvoeding protocol.
Vincent, Run2Day Amsterdam
‘Trainen doe ik altijd, races en doelen verschijnen altijd vanzelf wel. Op dit moment doe ik mee aan de Crossfit Open, met 200.000 anderen wereldwijd doe je dan dezelfde crossfit workout. Daarna komt er een Hyrox evenement in mei, daar wil ik graag echt vlammen. Maar tegelijk hoop ik dat ik nog een startnummer voor de marathon van Kopenhagen kan fiksen, hoewel dat wel de week ervoor is. Rondom dit soort evenementen heb ik zeker mijn vaste gebruiken met sportvoeding. Voor elke race, standaard, neem ik een bidon Maurten 320 zwart. Dan weet ik zeker dat ik goed zit. Na een training drink ik een bidon water met een Powerbar elektolytentablet, zeker in de zomer. Bij trainingen langer dan 90 minuten neem ik gels. Ik adviseer klanten altijd om meerdere merken te testen, dat blijf ik zelf ook nog altijd doen. Voor een marathon moet je niet alleen voldoende eten, maar zorg ook 2 dagen ervoor dat je goed gehydrateerd bent, op race day ben je daar echt te laat mee. Ik drink de avond ervoor en de ochtend zelf mijn standaard bidon maurten 320 zwart. Drie uur ervoor de laatste grote maaltijd en daarna nog een kleine snack zoals banaan of halve pannenkoek. Ik ren met een bidon (met je raadt het al, Maurten) in mijn hand en probeer elke 20 minuten een gel te nemen.’
Sierd, Run2Day Breda
‘In april sta ik voor de 10e keer aan de start van de marathon van Rotterdam, dan ben ik daar zogeheten marathon master. Door al die jaren heen heb ik mijn voedingsprotocol geoptimaliseerd tot de formule die voor mij het allerbeste werkt. Die is eenvoudig maar doeltreffend. Tijdens trainingen en duurlopen eet ik volkorenbrood met jam of appelstroop vooraf. Als ik langer train dan anderhalf uur neem ik elk half uur een gel, zwarte Maurten 100. Gelijk na de training neem ik een shake met eiwitten, koolhydraten en elektrolyten en niet te lang erna kwark met banaan. De avond voor een race eet ik standaard pasta en drink een bidon met zwarte Maurten 160. De ochtend voor de race tot maximaal 2 uur voor de start witbrood met jam, koffie en een bidon met zwarte Maurten 320. In het startvak een witte Maurten 100 gel, met cafeïne voor de juiste focus. Als de start later op de dag is neem ik daar banaan en elektrolyten bij.’
Wat voor jou de beste manier is, is een kwestie van blijven proberen en je lichaam observeren tijdens je race of training en tijdens je herstel. Voor de beste sportvoeding en je vragen over dit onderwerp kun je altijd terecht in onze winkels.