Je bent al een tijdje aan het hardlopen en je begint het steeds leuker te vinden. Wie had het gedacht? Trainen gaat lekker, je kan steeds langer rennen en steeds harder. En nu ga je nog een stapje verder: De hardloper in jou is definitief opgestaan en heeft besloten dat er een hardloopwedstrijd gelopen gaat worden.

Hoe pak je het aan?

Bereid je voor op je event 


Om stress te vermijden zorg je dat je je goed hebt ingelezen. Je hebt alle mogelijke informatie met betrekking tot jouw race tijdig en goed doorgelezen, dus je weet alles over starttijden, waves, waar je je startnummer krijgt, waar je je spullen kwijt kan en wat al niet meer. Ook de reis erheen laat je niet van het moment afhangen. Je zorgt dat je meer dan ruim op tijd kunt zijn.

Bekijk het parcours


Welke route je gaat lopen en wat voor soort parcours dat is dat zoek je ook uit. Zo weet je al precies waar het zwaarder of juist makkelijker gaat worden.

Stop op tijd met trainen


De laatste dagen voor je race neem je rust. Je traint weinig of niet meer, afhankelijk van de afstand van je evenement. Voor je eerste 5 of 10 km wedstrijd is het prima om een dag of 3 ervoor je laatste training te doen. Ga op tijd naar bed, ga niet je vrienden helpen met verhuizen en sla die avond in de kroeg over.

Check het weer en je outfit


Zorg dat je weet wat voor weer het tijdens je race gaat zijn. Niet alleen de temperatuur, maar ook regen en wind. Twijfel je over je outfit? Kies dan eerder wél voor die korte broek en dat T-shirt of singlet. Van hardlopen krijg je het warm.

Vermijd nieuwe schoenen


Een hardloopwedstrijd loop je op schoenen die ingelopen zijn. Waarvan je weet wat je te wachten staat. Niemand wil blaren op een dag als wedstrijddag.

Voeding


Eet geen dingen op de avond voor je wedstrijd die je niet kent. Eet iets veiligs waarvan de kans op darmproblemen klein is. Zorg dat daar een goede portie koolhydraten bij is, maar overdrijf dat zeker niet. Met overeten riskeer je ook een bezoek aan de Dixi's op een minder geschikt moment. Zoals tijdens je race.

Vuilniszakken, oude kleding, wc-papier: check


Onderweg naar het startvak kun je oude kleding aantrekken die je daar achterlaat. Vaak worden deze kledingstukken ingezameld voor het goede doel. Een vuilniszak of wegwerp poncho is ook fijn om warm en droog te blijven. Wc-papier hoort ook bij deze standaard startvak-uitrusting.

Begin niet te snel


Niks zo verleidelijk om in the heat of the moment te denken dat je veel harder kunt dan je dacht. Dat je net als die losgeslagen wilden om je heen een sprint neemt en er na 650 meter achter komt dat die niet jouw tempo liepen. Dan kan het heel erg zwaar worden. Volg je eigen koers. Sterk finishen is altijd het beste plan.

Houd rechts aan


Om het voor iedereen zo overzichtelijk mogelijk te houden hou je waar mogelijk rechts aan. Laat snellere lopers je via links passeren en doe dit zelf ook als je inhaalt. Daarna ga je weer terug naar rechts.

Irriteer je niet


Wat er ook maar gebeurt dat je even niet prettig vindt: je medelopers, het weer, het maakt niet uit wat: Je spreekt af dat je je onder geen enkele omstandigheid van je goede humeur af laat brengen: You don't have to run, you get to run.

Geniet ervan


En dat brengt ons op de allerbelangrijkste van alle tips: Geniet ervan. Wees trots op jezelf. Kijk om je heen naar iedereen die er ook voor jou staat om je aan te moedigen. Je hebt ook iets moedigs gedaan.

Heb je meer vragen over je eerste hardloopevenement? We staan bij Run2Day altijd voor je klaar.