Wat geeft er een vrijer gevoel dan bewegen in de natuur? Van niks moeten, alles mogen? Lekker op avontuur gaan in je eigen bos, de weide wereld verkennen zoals hij er eigenlijk uit hoort te zien: Trailrunnen, wat is de wereld toch mooi. Om je op weg te helpen in deze tak van sport, of je er nou net mee begint of je verder je vleugels uit wil slaan, hebben we de beste tips voor je geselecteerd:

Vergeet hardlopen


Trailrunning is heel anders dan hardlopen, je zult het wiel af en toe echt opnieuw moeten uitvinden. Op alle vlakken. Onze tips lezen is daarom tip 1.

Vergeet je hartslagmeter


Hardlopen op gevoel is bij uitstek wat je te doen staat. Zowel in je training als tijdens je race. Een nauwkeurige hartslagmeting geeft minder nuttige informatie op de trails: Ook als je in een prima zone loopt kun je jezelf helemaal over de kop lopen. Dit komt door hoogteverschillen en het feit dat je hartslag pas na een bepaalde afstand lopen stijgt. Dan kunnen je benen al flink verzuurd zijn als je bijv. een berg op loopt.

Draag de juiste schoenen & accessoires


Een paar comfortabele maar zeker ook degelijke trailschoenen zijn een must. Daarnaast comfortabele kleding, goede ventilerende sokken, een Buff voor zweet en vuil en een waterrugzak volgen al snel op deze lijst.

Train specifiek


Train met hoogtemeters en probeer de variatie op te zoeken: Verschillende ondergronden, flinke klimmen en steile afdalingen. Bij dat laatste loop je rechtop, zoals vanaf de trap.

Een race? Check het hoogteprofiel


Ook als je gewend bent aan langere afstanden zegt het niks of je gemakkelijk een trailrun kunt volbrengen. Elke race is compleet anders, voornamelijk door de hoogtemeters. Hou er rekening mee dat deze km's een stuk langer kunnen duren.

Wandelen mag


Wandelen mag, ook in de eerste km's. Het is zaak om je krachten te verdelen vanaf het begin. Het gaat bij trailrunnen om de ervaring, niet om de tijd. Dus als het nodig is, wandel. Al duurt het een uur langer.

Blijf gehydrateerd


Zorg dat je je eigen water bij je hebt en drink genoeg. Kijk niet verrast op als er cola staat bij de drankposten. En neem de tijd om je rugzak daar bij te vullen als hij leeg is.