Puur, onverhard en eindeloos genieten op de mooiste trailroutes die de natuur ons biedt! Dat is trailrunning in optima forma.
 
In ons nieuwsitem van vorig jaar vertelde we al meer over deze nieuwe trend in het hardlopen. In 2014 zet trailrunning haar opmars voort. Zowel in Europa als in Nederland zijn lopers en professionele organisaties zich meer en meer gaan bezig houden met hardlopen over uitdagende parcoursen in de natuur. Van natuurlopen tot (ultra) trails van meer dan 40km . Er is van alles voor de echte natuurliefhebber met een serieuze conditie en behoefte aan wat uitdaging!
 
Dit voorjaar staan er weer een aantal klassiekers op de trail-kalender. Bekende trails zoals aankomend weeken de Koning van Spanje zijn snel volgeboekt, want vaak is het aantal deelnemersplekken beperkt. Zoek online naar de vele (inter)nationale trails en je komt veel moois tegen.
 
Voordat je een lange afstand gaat lopen door afwisselend terrein is het belangrijk om te weten welke zaken je mee wil nemen onderweg!
Daarom adviseert Run2Day je over Trailrunning accessoires!
 
Veiligheid en bescherming
Goed zicht op het terrein en de trail die je loopt is van vitaal belang om het risico op misstappen te beperken. Dat de zon je soms flink kan hinderen heeft zo zijn nadelen voor je zicht en daarom is een speciale sportzonnebril of running cap wel zo verstandig.
 
Probeer eens de Nike Show X2 PRO. Een solide montuur met buigbare rubberen pootjes en verstelbare neusbrug. Blijft gegarandeerd goed zitten! De verwisselbare outdoor-lenzen met Nike MAX Optics geven je een zeer scherp beeld aangepast aan de licht condities.
 
Ga je op weg in de natuur dan is het heerlijk om in een short of korte tight de benen bloot te laten. Toch kan de kou van de ochtend of avond zeker in open terrein je spieren vervelend doen verstijven. Bij trails in de bergen kan plotselinge afkoeling ook door de hoogte ontstaan, of het plotseling wegvallen van de zon. Door je in te smeren met Born Protect Oil breng je een dunne beschermende filmlaag aan op je huid. Deze olie is geurloos en niet verwarmend, maar werkt waterafstotend en houdt de lichaamseigen warmte binnen en is ademend.
 
Bij het lopen van een trail moet je altijd geconcentreerd blijven op je route. Irritatie nummer 1 bij hardlopers zijn losse veters. In modderige omstandigheden kunnen gewone veters niet sterk en strak genoeg zijn om je schoen aan te houden. Daarom verkopen wij  snelveters met speciale sluiting zoals de Nathan Lock Laces of Salomon Quick Laces. Het zijn  performance lacing systems die op maat te maken zijn voor ieder type trailschoen. Verkrijgbaar in vele leuke kleuren om extra mee op te vallen.
 
Hydratatie
De trails en natuurlopen zijn juist bedoeld om lange afstanden af te leggen en uren te dwalen over prachtige paden. Daar krijg je dorst van! Onderweg drinken meenemen kan natuurlijk op meerdere manieren zoals in de hand met een Nathan Quickshot Plus Insulated. Typisch trail is de handige verstelbare handstrap en de drinkdop met racesluiting, zodat je alleen maar hoeft te knijpen en je krijgt een lading vocht binnen. De isolerende Fire & Ice wand in de 235ml bidon zorgt dat je drank langdurig gekoeld blijft en is ook nog eens reflecterend.
 
Ga je echt langer op pad dan kan je kiezen uit praktische heupgordels zoals de Nathan Peak of Nathan Trail Mix 4. Zo neem je voor maximaal 1200ml aan vocht mee in verschillende soorten bidons en heb je ruimte rondom voor het meenemen van gelletjes, voedingsrepen en andere zaken.
 
Heb je liever een camelbag met interne waterzak? Salomon en Nathan bieden verschillende modellen Hydratatie Vesten.  Het grote voordeel is dat je makkelijk kan drinken uit een drinkslang en dan ook je handen vrij hebt voor je balans. Ook neem je op een ergonomische wijze veel meer vocht met je mee en kan je dit makkelijk bijvullen. Daarbij kan je kiezen uit verschillende varianten, van extreem lichtgewicht zoals de Nathan Firecatcher, tot luxe modellen in dames- of herenuitvoering met veel extra’s zoals een veiligheidsfluitje, losse kleine flesjes, compressietechnologie en veel slimme opbergruimte. Toppers in de collectie zijn: Salomon Agile 12 en de Nathan Zeal / Nathan Zelos.
 
Trail kleding
Voor het lopen van trails heb je niet heel specifiek andere kleding nodig dan voor het hardlopen in de stad. Toch zijn er enkele bijzondere technische kledingproducten in onze collectie die absoluut aan te raden zijn.
 
In de winter dragen inmiddels veel mensen een functionele onderlaag. Dit om lichaamswarmte vast te houden, en transpiratievocht makkelijk kwijt te raken. In de zomer lijkt dit niet zo belangrijk, maar ga je grote afstanden afleggen in de zon met bijvoorbeeld een rugzak op, dan is speciale onderkleding wel degelijk van belang.
 
De nieuwe Odlo X-light Underwear is speciaal bedoeld, want deze eerste laag zorgt dat je koeler blijft dan wanneer je rent in je blote bast. Extra ventilatie en bescherming tegen UV licht maken de stof bijzonder prettig. De zachte vezels bieden ook nog eens comfort als je een rugzak of heupgordel meedraagt onderweg. Daarnaast zijn verschillende type modellen short, tank en t-shirt in meerdere kleuren verkrijgbaar bij Run2day!
 
Ervaren traillopers zie je vaak in strakke kleding met compressie lopen. Compressie is een concept dat juist grote voordelen heeft voor omstandigheden die het maximale van je lichaam vragen. Aan de ene kant schuurt en wappert je kleding niet hinderlijk, maar het geeft tevens de ondersteuning die je spieren nodig hebben om tijdens vermoeidheid langer door te gaan.
 
Een goed voorbeeld is de ASICS Leg Balance Knee Tight. Een mooie capri voor dames en heren die door inzetstukken met compressie zorgt dat je houding vanuit je heupen en bekken rechter is. Zo loop je efficiënter  en de extra druk op je bovenbeenspieren maakt dat je meer je knieën ontziet die de schokken opvangen bij stijgen en dalen op de uitdagende trails. Hetzelfde effect hebben compressiesokken zoals de Falke Energizing Plus sokken. De compressie verbetert de doorbloeding en ondersteuning van de belangrijke kuitspieren en zorgt dat je langer fris kan blijven doorgaan! Zo houd je energie over om te genieten van al dat moois om je heen!