In feite is hardlopen een hele saaie en monotone sport. De ene voet voor de andere, en nog eens. En dat ontelbaar keer. Begrijpelijk dat het sommige mensen zelfs na meerdere pogingen maar niet lukt om hun hardloop vibe te vinden. Maar die vibe die vind je meestal pas als je langere tijd meerdere keren per week consequent je hardloopschoenen aantrekt en een rondje gaat rennen. Dus hoe zorg je dat je dat uithoudt? Dat je dat punt bereikt? Door geduldig te zijn. En een lekker muziekje op te zetten.

De voordelen van en tips voor een goed georganiseerde playlist (of playlists) zetten we voor je op een rij.

Activeer de juiste mindset


Je kent vast het gevoel dat een soundtrack van een inspirerende film, geweldige sportcommercial of groot sportevenement bij je kan opwekken. Het laat je bruisen van energie. De positiviteit vliegt als een vlinder door je buik. Is het voor jou ‘Run the world’ van Beyoncé of iets totaal anders? Draai dit nummer even heel hard voor je gaat lopen en die Just Do It mindset staat gelijk aan.

Houd de motivatie hoog


Als je naar muziek luistert die je gaaf vindt hou je de motivatie om elke keer weer te gaan op peil. Weer of geen weer, zin of geen zin. Bij de eerste klanken van jouw eigen fijne playlist maakt je hart een sprongetje. Voeg elk tof nummer dat je ergens hoort gelijk toe aan deze lijst.

Ritme laat je sneller lopen


Met muziek die goed past bij je pasritme kun je je tempo langer vasthouden. Hoger ritme, snellere passen. Probeer vanaf het begin van je run je extra bewust te zijn van dit principe, dan gaat het na een tijdje vanzelf.

Verbeter je RPE


Naast hartslag, tempo of power bestaat er een minder bekende maar niet minder belangrijkere manier om je inspanning te meten. De RPE schaal ofwel de waarneming van jouw inspanning (Ratings of Perceived Exertion; een subjectieve beoordeling van hoeveel moeite een fysieke of mentale inspanning je kost). Het luisteren van jouw favoriete muziek heeft een positieve invloed op deze RPE schaal.

Blijf in het moment


Een opbeurend muziekje kan je helpen om positieve gedachten te stimuleren en je gedachten niet af te laten dwalen naar aardse zaken als je werk, of je drukke leven. Om in het nu te zijn. Waar je iedere vervelende gedachte, twijfel of angst als een wolkje laat passeren.

Bouw je playlist rond je training of race


Met alle punten hierboven kun je concluderen dat een of meerdere playlists die bedoeld zijn voor de verschillende soorten trainingen die je doet, je kan helpen om je plezier in hardlopen te vergroten. Een paar rustige nummers voor het in en uitlopen, wat knallers voor de kern. Een langzame duurloop lijst. Een ik heb geen zin maar ga toch lijst. Je race lijst.

Loop veilig


Last but not least, als je je tijdens je run in het verkeer begeeft, zorg dan voor een veilige situatie. Loop niet afgesloten van omgevingsgeluiden. Pas het volume aan, laat 1 oor vrij of draag een muzieksysteem waarmee je de omgeving ook nog hoort!

Shokz koptelefoons