Wandelen op je hardloopschoenen. Doen of niet doen?

We krijgen regelmatig klanten in de winkel die ons vragen of het mogelijk is om te wandelen op hardloopschoenen. Jazeker, dat kan! Het gebeurt zelfs vaak dat er mensen bij ons komen die dat al jaren doen. Omdat ze een staand beroep hebben, last van hun voeten of rug, of er op een andere manier achter zijn gekomen hoe heerlijk het simpelweg is om je voort te bewegen op comfortabele schoenen met een dikke laag dempend foam.

Hardloopschoenen zijn over het algemeen ontworpen om lange afstanden te rennen op de weg. Maar als het maken van een fikse wandeling meer je ding is, kun je op een lichtgewicht hardloopschoen met goede ondersteuning ook heel goed uit de voeten. Denk er daarbij wel aan waar je dat gaat doen. In de bergen zal een speciaal daarvoor ontworpen wandelschoen met meer stabiliteit geschikter zijn.

Welke eigenschappen van een hardloopschoen maken ze zo geschikt om op te wandelen of te werken?


De grip onder deze schoenen is vaak beter dan een gewone sneaker. Dus waar je ook loopt, op een gladde binnenvloer, een regenachtig trottoir of lekker in het bos, je blijft met beide benen stevig op de grond. De ademende materialen van het bovenwerk voelen heerlijk aan en houden de voet goed op temperatuur. Maar bovenal verkleint een dempende schoen de impact van het lopen op het lichaam.

Hoe kies je tussen al die schoenen de meest geschikte voor jou?


De allerbeste schoen is de schoen die het lekkerst zit en dat voel je gelijk als je hem aantrekt. Je hebt ruimte genoeg om je tenen te bewegen en je voet wordt prettig omsloten en ondersteund. Er is nergens frictie. Om erachter te komen welke dat is is het zaak om er echt even de tijd voor te nemen om een aantal modellen met elkaar te vergelijken.

Zijn ALLE hardloopschoenen geschikt om op te wandelen?


Nee, hardloopschoenen die uitgerust zijn met een carbonplaat voor extra snelheid tijdens het hardlopen zijn niet zo geschikt om op te wandelen. Dat voel je ook direct, als je erop staat of loopt merk je dat ze minder stabiel zijn.

Hoe lang doe je met een paar hardloopschoenen?


Net als bij het hardlopen zal ook het gemiddelde advies om je schoenen te vervangen zijn na een kilometer of 800-1000. Check na verloop van tijd de demping zo nu en dan door in de zool te knijpen en de flexibiliteit te testen. Als het materiaal droog en stug voelt dan heeft de schoen zijn beste tijd gehad.

We zien je heel graag in een van onze winkels voor uitgebreid advies, toegepast op jouw verhaal en jouw wensen.