Een spierwit, krakend tapijt onder je voeten. Je adem die in wolkjes je mond verlaat. Hardlopen in de winter, dat is iets bijzonders! Sneeuw en kou geven een extra dimensie aan je training. Bereid je goed voor, dan kun je ook in dit seizoen gewoon je kilometers blijven maken.

 

Kleed je in laagjes


In de zomer volstaan een korte broek en shirt, maar in de winter hjeb je qua loopkleding iets meer nodig. Je wilt het niet te koud krijgen, maar ook niet uit je kleding ‘drijven’. Functionele hardloopkleding is het antwoord. Deze kleding reguleert je lichaamstemperatuur, voert transpiratie af en beschermt je tegen wind en tegen . Een goed uitgangspunt is het drielagen systeem: drie kledinglagen van functioneel materiaal. Je begint met technisch ondergoed, daarover trek je een warme longsleeve en tight aan en als het waait of regent een jack. Met longsleeves en tights van verschillende diktes mix en match je voor elke temperatuur de juiste combi.

Hou je hoofd en handen warm


Zo’n 20 procent van je lichaamswarmte verlaat je lijf via je hoofd. Een muts of pet is dus geen overbodige luxe. Ook je handen zijn kwetsbaar. Draag daarom speciale running-hand-schoenen. Keuze genoeg: er zijn handschoenen waarmee je je touchscreens kan bedienen. Handig!

Denk aan je warming-up


Je spieren hebben in de kou meer tijd nodig om soepel te worden, zorg dus voor een iets langere warming-up. Een deel van je warming-up kun je ook thuis doen.

Stevig voetenwerk


Om natte voeten en glijpartijen te voorkomen, kun je kiezen voor hardloopschoenen met een waterafstotend bovenwerk en/of schoenen met meer profiel. Ren bij voorkeur in verse sneeuw, dat is minder glad dan platgetrapte sneeuw. Hou het bij je vertrouwde routes. Loop rustig, kijk goed vooruit, zet niet te hard af en neem kleinere passen. Alleen bij ijzel is hardlopen af te raden.

Lights on!


Als hardloper ben je ’s winters minder goed zichtbaar: het wordt laat licht en vroeg donker. Je wilt niet van de weg geregen worden doordat medeweggebruikers je over het hoofd zien. Draag dus op z’n minst een reflectend hesje op fleding met reflectiestukken of glow-in-the-dark-effect. Een aantal kledingmerkn hebben special extra zichtbare kleding in hun collectie die een apart reflectievest overbodig maakt. Zo heeft Odlo een kleding set met een 360 graden reflectie patroon in de kledingstukken.Voordelen van hartslagmeting

Weer thuis?


Doe je cooling-down in je warme woonkamer. Daarna heb je die warme choco en dito douche wel verdiend.