Chat with us, powered by LiveChat

Drie-lagensysteem hardloopkleding

Hardlopen in functionele kleding is altijd van belang, maar helemaal als je buiten in de kou hardloopt. Het reguleert je lichaamstemperatuur, voert transpiratievocht snel af én beschermt je tegen wind en regen. Kleding met katoen als belangrijkste vezel is niet geschikt om in hard te lopen. Katoen houdt veel vocht vast waardoor de kans groot is dat je snel afkoelt. Daarnaast zit het niet comfortabel omdat de natte kleding op je huid gaat plakken. De oplossing? Het drie-lagen principe.

Wat moet ik aan?


Niet iedereen is hetzelfde; niet alleen smaken verschillen, ook het gevoel bij koudere temperaturen is anders. Net als wat je het liefst draagt tijdens het hardlopen. Bij een temperatuur rond het vriespunt zie je soms mensen in korte broek en t-shirt hardlopen, anderen zijn dik ingepakt. Kortom, de ideale winteroutfit is persoonlijk. Daarom adviseren we om tijdens het lopen in de winterperiode gebruik te maken van het drie-lagen principe, een systeem gebaseerd op het gebruik van drie verschillende functionele kledinglagen, waarmee je je eigen winteroutfit kunt samenstellen. Elke laag is samengesteld uit materialen die het beste passen bij hun functie. Daarnaast werken de drie lagen optimaal samen.

Kledingadvies:
het drie-lagensysteem


Eerste laag: functionele onderkleding


Als je hardloopt produceert je lichaam warmte. Wanneer deze warmte niet of niet snel genoeg wordt afgevoerd, ontstaat transpiratie. Functionele onderkleding zorgt voor een snelle afvoer van transpiratievocht. De vocht opzuigende binnenzijde zorgt voor een snelle opname van transpiratie, terwijl vochtafstotende eigenschappen het vocht als het ware naar de volgende laag duwen. De fijnmazige structuur van de buitenzijde van het ondergoed zorgt er vervolgens voor dat het vocht over een zo groot mogelijk oppervlak wordt verspreid, waardoor extreem snelle verdamping mogelijk is. Om optimale afvoer van transpiratievocht te bevorderen, is het belangrijk dat functioneel ondergoed goed op het lichaam aansluit. Een ander belangrijke eigenschap van technisch ondergoed is isolatie. Technisch ondergoed isoleert aanmerkelijk beter dan bijvoorbeeld katoen.

Tweede laag: isolerende tussenlaag


De tweede laag heeft twee belangrijke taken: het lichaam comfortabel warm houden en transpiratievocht uit de eerste laag afvoeren. De tweede laag zorgt ervoor dat je lichaam niet afkoelt door lichaamswarmte vast te houden. Tegelijkertijd zorgt het bij intensieve activiteiten voor afvoer van overtollige lichaamswarmte. Overtollige lichaamswarmte en transpiratie worden zo snel mogelijk naar de buitenste laag getransporteerd, zodat het daar kan verdampen. De materialen die in de tweede laag worden gebruikt, moeten dan ook beschikken over eigenschappen die warmte en vochttransport mogelijk maken.

Derde laag: beschermende buitenlaag


De buitenste laag beschermt je tegen weer en wind. De belangrijkste eigenschappen van de buitenste laag zijn: winddicht, ademend en waterdicht. Wind heeft een sterke invloed op je temperatuur beleving. Om afkoeling door wind te voorkomen, is het belangrijk dat een jack winddicht is. In principe zijn alle waterdichte jacks ook winddicht. Als de lichaamswarmte die ontstaat door het hardlopen onvoldoende wordt afgevoerd ontstaat condensvorming aan de binnenzijde van een jack. In een waterdicht jack wat niet ademt, word je dan alsnog nat via de binnenkant van het jack. Het is daarom belangrijk dat een jack voldoende ademend vermogen heeft om de overtollige warmte af te voeren.

Creëer je eigen klimaat


Door de drie lagen te combineren creëer je je eigen microklimaat. Alle lagen werken met elkaar samen. Ze bieden zowel ventilatie als actieve vochtafvoer en zorgen ervoor dat je ook in de winter lekker kunt blijven hardlopen. Houd ook rekening met warmteverlies via je hoofd en handen. Niets vervelender dan koude handen of kou op je hoofd. Handschoenen, mutsen en hoofdbanden van functionele materialen houden je warm en comfortabel.

6 tips voor 3 lagen

This is default alt image

Thermische, ademende, isolerende onderkleding. Een katoenen shirt houd je niet warm, daarmee verstoor je het nut van de andere lagen.

This is default alt image

Begin met een complete drie-lagenset. Longsleeves, shortsleeves, windjassen en tights. Creëer de ideale combi.

This is default alt image

Pas je kleding constant aan de omstandigheden aan. Flink gezweet? Trek een nieuwe laag aan om zo geen warmte te verliezen.

This is default alt image

Een petje of muts is een effectieve manier om warmte vast te houden. Tijdens warme temperaturen houdt een dun, lichtgekleurd petje juist de warmte buiten.

This is default alt image

De ideale 3 lagen bestaan niet, je zult altijd blijven zweten. Wel kun je een stuk comfortabeler hardlopen met de juiste lagen.

This is default alt image

Probeer verschillende kledingcombinaties en stoffen. De fijnste loopkleding vinden is maatwerk en verschilt per persoon.