Drielagensysteem

Als je in de wintermaanden buiten hardloopt is het van belang om functionele loopkleding te dragen. Deze hardloopkleding reguleert je lichaamstemperatuur, voert transpiratievocht snel af én beschermt je tegen wind en regen. Kleding met katoen als belangrijkste vezel is niet geschikt om in hard te lopen. Katoen houdt veel vocht vast waardoor de kans groot is dat je snel afkoelt. Daarnaast zit het niet comfortabel omdat de natte kleding op je huid gaat plakken.
 
Wat moet ik aan? 
Dat niet iedereen hetzelfde is weet je; smaken zijn anders, gevoel is anders en ook wat je het liefst draagt tijdens het hardlopen verschilt per persoon. Bij een temperatuur rond het vriespunt zie je mensen in korte broek en t-shirt, maar ook hardlopers die dik zijn ingepakt. Kortom, de ideale winteroutfit is persoonlijk.
 
Daarom adviseren we om tijdens het lopen in de winterperiode gebruik te maken van een drie-lagensysteem, een systeem gebaseerd op het gebruik van drie verschillende functionele kledinglagen, waarmee je je eigen winteroutfit kunt samenstellen. Elke laag is samengesteld uit materialen die het beste passen bij hun functie. Daarnaast werken de drie lagen optimaal samen.

Kledingadvies: het drie-lagensysteem
Eerste laag: functionele onderkleding
Als je hardloopt produceert je lichaam warmte. Wanneer deze warmte niet of niet snel genoeg wordt afgevoerd, ontstaat transpiratie. Functionele onderkleding zorgt voor een snelle afvoer van transpiratievocht.
De vochtregulerende werking van technisch ondergoed is gebaseerd op de vochtopzuigende en vochtafstotende eigenschappen van sommige materialen. De vochtopzuigende binnenzijde zorgt voor een snelle opname van transpiratie, terwijl vochtafstotende eigenschappen het vocht als het ware naar de volgende laag duwen. De fijnmazige structuur van de buitenzijde van het ondergoed zorgt er vervolgens voor dat het vocht over een zo groot mogelijk oppervlak wordt verspreid, waardoor extreem snelle verdamping mogelijk is. Om optimale afvoer van transpiratievocht te bevorderen, is het belangrijk dat functioneel ondergoed goed op het lichaam aansluit. Een ander belangrijke eigenschap van technisch ondergoed is isolatie. Technisch ondergoed isoleert aanmerkelijk beter dan bijvoorbeeld katoen.

Tweede laag: isolerende tussenlaag
De tweede laag, ofwel de tussenlaag, heeft twee belangrijke taken: het lichaam comfortabel warm houden en transpiratievocht uit de eerste laag afvoerenDe tweede laag zorgt ervoor dat je lichaam niet afkoelt door lichaamswarmte vast te houden. Tegelijkertijd zorgt het bij intensieve activiteiten voor afvoer van overtollige lichaamswarmte. Overtollige lichaamswarmte en transpiratie worden zo snel mogelijk naar de buitenste laag getransporteerd, zodat het daar kan verdampen. De materialen die in de tweede laag worden gebruikt, moeten dan ook beschikken over eigenschappen die warmte en vochttransport mogelijk maken.

Derde laag: beschermende buitenlaag
De buitenste kledinglaag beschermt je tegen weer en wind. De belangrijkste eigenschappen van de buitenste laag zijn: winddicht, ademend en waterdicht.
Wind heeft een sterke invloed op je temperatuursbeleving. Om afkoeling door wind te voorkomen, is het belangrijk dat een jack winddicht is. In principe zijn alle waterdichte jacks ook winddicht.
Als de lichaamswarmte die ontstaat door het hardlopen onvoldoende wordt afgevoerd ontstaat condensvorming aan de binnenzijde van een jack. In een waterdicht jack wat niet ademt, word je dan alsnog nat via de binnenkant van het jack. Het is daarom belangrijk dat een jack voldoende ademend vermogen heeft om de overtollige warmte af te voeren.
 
Een hardloopjack is nooit 100 procent waterdicht, omdat dit ten koste gaat van het comfort en ademend vermogen. Wees dus niet bang om een beetje nat te worden, onder een waterdicht jack wordt je ook vochtig, zelfs als het niet regent. Waterdichte jacks zijn een belangrijker item bij bijvoorbeeld wandelen en hiken. Als je hardloopt creëer je veel meer warmte en dat moet toch naar buiten. Wij adviseren daarom eerder een jack dat je optimaal beschermt tegen de wind dan tegen de regen.

Creëer je eigen klimaat
Door de drie lagen te combineren creëer je je eigen microklimaat. Alle lagen werken met elkaar samen. Ze bieden zowel ventilatie als actieve vochtafvoer en zorgen ervoor dat je ook in de winter lekker kunt blijven hardlopen. Houd ook rekening met warmteverlies via je hoofd en handen. Niets vervelender dan koude handen of kou op je hoofd. Handschoenen, mutsen en hoofdbanden van functionele materialen houden je warm en comfortabel.  
 
6 tips voor 3 lagen
1. Alleen een combinatie van de juiste (thermische, ademende, isolerende) materialen heeft nut. Als je een katoenen shirt of trui aantrekt dan verstoor je het nut van de andere lagen en heb je het alsnog koud.
 
2. Begin daarom het liefst met een complete drie-lagenset. Breid je collectie net zo lang uit met longsleeves, shortsleeves, windjassen en tights in verschillende dikten, tot je voor elk weertype de ideale combi hebt. Dat betekent ook: onder alle omstandigheden comfortabel lopen vereist flink wat kleding.
 
3. Het drie-lagensysteem is flexibel: pas het constant aan de omstandigheden aan. Bij een milde temperatuur kan één ademende onderlaag al genoeg zijn. Heb je flink gezweet in je twee lagen, trek dan vlug een derde laag aan. Anders verlies je snel veel warmte.
 
4. Een petje of muts is een effectieve manier om warmte vast te houden. 30 tot 40 procent van de warmte ontsnapt via je hoofd. Anderzijds houd je met een dun, lichtgekleurd petje de warmte juist buiten wanneer je in de zon loopt. Noem het de ‘vierde’ laag.
 
5: In theorie klinkt alles mooi, maar dé ideale drie lagen bestaan niet: je zult altijd blijven zweten en je lichaamstemperatuur zal altijd stijgen bij inspanning. Wel staat vast dat je met verschillende, ademende lagen een stuk comfortabeler loopt.
 
6: Probeer verschillende kledingcombinaties en stoffen - desnoods alleen in de winkel - en ontdek wat het best bij je past. De fijnste loopkleding vinden is maatwerk.

hardloopkleding drielagensysteem run2day hardlopen nike

Run2Day op Facebook

Run2Day op Instagram