Hardloopkleding

Met een fijne hardloopoutfit geniet je nóg meer van je run. Hardloopkleding is gemaakt van speciale materialen die warmte en transpiratie zo reguleren dat jij comfortabel en lekker kunt blijven rennen. Regen of kou is geen excuus om een training over te slaan: Run2Day heeft voor elk weertype de perfecte hardloopkleding.

Materialen
Hardloopkleding is meestal gemaakt van lichte, synthetische materialen zoals Polyester en Lycra. Deze materialen zorgen ervoor dat zweet snel wordt afgevoerd zodat het kan verdampen buiten je kleding. Zo blijf je droog en koel je niet af. Coolmax en Dri-Fit zijn speciale materialen die goed ademen en transpiratie snel afvoeren. Kleding met katoen als belangrijkste vezel is niet geschikt om in hard te lopen. Katoen houdt veel vocht vast waardoor de kans groot is dat je snel afkoelt. Bovendien gaat natte kleding op je huid plakken en dat voelt niet prettig.
 
Hardlopen in de zon
Met mooi weer is het makkelijk om de juiste hardloopoutfit te vinden. Een short of korte tight met daarboven een top of shirt en je bent ready to go! Als het iets frisser is, kun je kiezen voor een capri tight met een shirt of dunne longsleeve. Twijfel je tussen een shirt met korte of lange mouw? Dan zijn armwarmers dé oplossing. Als je het onderweg warm krijgt, rol je je de mouwen naar beneden en ren je met blote armen verder. Schijnt de zon flink? Bescherm je hoofd en ogen dan met een pet en/of zonnebril.
 
Hardlopen in de regen en wind
Ga je hardlopen in de regen? Trek dan een lichte regenjas aan die winddicht en waterafstotend is. Wind heeft een sterke invloed op je temperatuursbeleving. Daarom is het belangrijk dat een jack winddicht is. In principe zijn alle waterdichte jacks ook winddicht. 
Als je hardloopt ontstaat er overtollige lichaamswarmte en die moet je kwijt. Draag je een jack dat niet goed ademt, dan ontstaat er condensvorming aan de binnenzijde van je jack en word je alsnog nat. En dat voelt niet fijn!
Om overtollige warmte goed af te voeren is het dus belangrijk dat een jack voldoende ademt. Een hardloopjack is nooit 100 procent waterdicht, omdat dit ten koste gaat van het ademend vermogen en comfort. Wees dus niet bang om een beetje nat te worden, onder een waterdicht jack word je ook vochtig, zelfs als het niet regent.
 
Hardlopen in de kou
Vooral als je in de wintermaanden buiten hardloopt is het belangrijk dat je hardloopkleding aan hoge eisen voldoet. Hardloopkleding van functionele materialen houd je warm én beschermt je tegen wind en regen. Je ideale winteroutfit stel je samen op basis van het drie-lagensysteem. Je eerste laag bestaat uit functioneel ondergoed, daarover draag je een longsleeve en tight en als het waait en/of regent trek je nog een ademend hardloopjack aan. Vriest het dat het kraakt? Dan kun je een extra longsleeve aantrekken en een dikke wintertight. En vergeet je muts en handschoenen niet. Niets zo vervelend als kou op je hoofd en koude handen.
 
Zo gaat je hardloopkleding langer mee
Laat je sportkleding niet in de wasmand liggen. Het transpiratievocht kan de kleding aantasten, waardoor de stof beschadigt of dun en minder elastisch wordt. Ook kunnen er vieze luchtjes in je kleding gaan zitten die er niet meer uit gaan. Laat je hardloopkleding nooit weken, dan kunnen de kleuren doorlopen of flets worden. Het is niet altijd nodig je hardloopkleding te wassen. Vaak is het spoelprogramma van je wasmachine voldoende. Is je hardloopkleding toch toe aan een wasbeurt? De meeste hardloopkleding kun je op 30 graden in de wasmachine wassen met een klein beetje vloeibaar wasmiddel. Check voor de zekerheid eerst het wasvoorschrift. Stop je hardloopkleding nooit in de droger. De elastische materialen zijn hier niet tegen bestand en je kleding zal daardoor snel zijn vorm verliezen. Hang je hardloopkleding te drogen in een goed geventileerde ruimte.

Als je in de wintermaanden buiten hardloopt is het van belang om functionele hardloopkleding te dragen. Deze kleding reguleert je lichaamstemperatuur, voert transpiratievocht snel af en beschermt je tegen wind en regen. Voor het beste kledingadvies tijdens de koude wintermaanden: het drie-lagen systeem.

Run2Day op Facebook

Run2Day op Instagram