Chat with us, powered by LiveChat

Wat is je hartslag

Per definitie is de hartslag het aantal keren dat je hart per minuut slaat. De hartslag wordt meestal uitgedrukt in slagen per minuut of als een percentage van je persoonlijke maximale hartslag.

Je hartslag is een meeteenheid voor je persoonlijke fitheid


De hartslag is een handig hulpmiddel als je meer wilt weten over je sportprestaties. Wanneer je traint met hartslagmeting, kun je je trainingen beter bijhouden en de intensiteit ervan controleren.Hoewel je hartslag een nauwkeurige indicator is van je inspanningen, mag je niet vergeten dat tal van factoren de hartslag beïnvloeden. Bijvoorbeeld:

Trainingsachtergrond


Atleten die veel ervaring hebben met aerobische training hebben efficiëntere hartspieren. De capaciteit van hun linkerkamers is verhoogd en de ventriculaire spieren zijn sterker, waardoor ze een hoger slagvolume hebben. Dit hogere slagvolume kan worden waargenomen als een lagere rusthartslag en als een lagere hartslag tijdens trainingen.

Temperatuur


Wanneer de temperatuur stijgt, moet het lichaam zich afkoelen en wordt het bloed dichter naar het huidoppervlak geleid. Door de snellere doorstroming moet het hart sneller slaan, wat betekent dat je hartslag omhoog gaat. Wanneer de omringende lucht afkoelt, vermindert de doorstroming in perifere delen van het lichaam als gevolg waarvan het hart minder hard hoeft te werken. Hierdoor wordt je hartslag lager.

Vochtverlies


Wanneer je vocht verliest, vermindert de hoeveelheid plasma in het bloed en moet het hart sneller dan normaal pompen om genoeg zuurstof en voedingstoffen bij spieren in perifere delen van het lichaam te krijgen en om een goede lichaamstemperatuur te behouden. Dit is waarom je hartslag doorgaans omhoog gaat wanneer je vocht verliest.

Je hartslag meten met Polar en Garmin


Polar en Garmin biedt je twee manieren om je hartslag te meten. Een daarvan is een hartslagmeter met borstband die het ECG van het hart meet. In dit geval wordt eigenlijk de elektrische activiteit van het hart gemeten om de hartslag te bepalen.De andere manier om je hartslag te meten is om optisch de hartslag op de slagaders te meten, bijvoorbeeld met een polshartslagmeter. In dit geval meten we eigenlijk de polsslag, die veroorzaakt wordt door de hartslag.

Shop onze hartslagmeters

-
-