HARDLOPEN IN EEN WARME LENTE

Ons weerbeeld veranderd. De winters worden warmer en het voorjaar voelt al snel zomers aan. Op sommige dagen rijzen de temperaturen regelmatig de pan uit. Betekent dit dat je dan beter niet kunt gaan hardlopen? Wij bij Run2Day vinden dat je zeker wel kunt gaan hardlopen. Uiteraard brengt warmte en/of hitte in het voorjaar wel wat voorzorgsmaatregelen met zich mee. Dus ga altijd verantwoord lopen en denk goed na of het echt een goed idee is.

Wij krijgen bij Run2Day in de voorjaarsperiode met warme dagen al snel veel vragen over wat het beste is en hoe je toch verantwoord kan hardlopen. Hieronder enkele tips voor het hardlopen op warmere lentedagen. Luister altijd goed naar je eigen lichaam en pas je run aan waar nodig!

1. Ga hardlopen als de zon niet op z'n sterkst is.

10 tips warmer weer

 

Ga bijvoorbeeld vroeg in de ochtend op pad, of wat wij zelf het lekkerste moment vinden, aan het einde van de dag als de zon onder gaat en ook niet sterk meer is.

2. Zorg dat je voldoende drinkt!

drink voldoende

 

Niet alleen tijdens je training maar ook gedurende de hele dag. Vooral na je training is het belangrijk je vocht weer aan te vullen. Tijdens je training verlies je veel belangrijke vitaminen, mineralen en elektrolyten. Vul deze aan met bijvoorbeeld de juiste sportdranken van SIS, Maurten en Powerbar. Meer weten over drinken tijdens het hardlopen?

3. Neem drinken en voeding mee

Er is niks vervelender én ook gevaarlijker om zonder drinken op pad te gaan voor een lange duurloop met dit weer. Neem je water en sportdrank mee in een van de drinksystemen die wij speciaal voor jou geselecteerd hebben.

4. Wist je dat je de meeste warmte via je hoofd kwijt raakt?

draag een petje


Een pet is lekker tegen de zon, maar kan ook een oververhit hoofd veroorzaken. Kies je toch voor een pet, neem dan een goed ventilerende pet of neem een zweetbandje of haarbandje om het zweet en natte haren uit je ogen te houden.

5. Pas op dat je geen kreeft wordt!

Als je hardloopt in de zon dan lijkt het alsof je twee keer zo snel verkleurd. Zorg dat je je goed insmeert met de juiste zonnebrand met hoge factor. Kies voor een zonnebrand die water/sport proof is. Tijdens het hardlopen met deze temperaturen zweet je veel en is een goede zonnebrand, die ook onder die omstandigheden, zijn werk goed doet een must. LET OP: Vooral de oren en neus zijn uitsteeksels die erg snel verbranden.

6. Pas op voor de eiken processierups

Ook dit jaar zullen we er niet omheen kunnen, de eiken processie rups. Het lopen in korte en luchtige kleding betekent dat je snel prooi kan worden van de brandharen die de eiken processierups verspreiden. Vermijd paden met veel eiken om zo de kans klein te houden om uitslag te krijgen van de vervelende haren. Denk je dat je toch brandharen hebt opgepikt gebruik tape om je lichaam vrij te maken van de haren en blijf spoelen onder de douche.

7. Pas op voor tekenbeten

Kies je ervoor om de schaduw op te zoeken en door het park, bossen of duinen te gaan hardlopen en zo de warmte en felle zonnestralen te vermijden? Check dan na je run of je geen teken op je lichaam hebt zitten. Laat een vriend, vriendin, je ouders of een loopmaatje even je haar controleren en check verder echt elk plekje op je lichaam. Teken nestelen zich op de meest vreemde plekken. Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

8. Bescherm je ogen tegen die zon!

bescherm je ogen tegen de zon

 

Irritant hé met dichtgeknepen ogen je training afwerken! Ga voorbereid op pas met de juiste zonnebril. Je beschermt je ogen met de 100% UV filter glazen en kunt zo ongestoord genieten van je run!

9. Neem je telefoon mee in gevallen van nood. 

Het grote gros van de mensen kan al niet meer hardlopen zonder zijn of haar smartphone. Voordeel hiervan is dat je altijd bereikbaar bent en in gevallen van nood ook zelf iemand kunt bereiken. Opzoek naar de juiste telefoonhouder? We hebben een uitgebreid assortiment telefoonhouders voor de verschillende smartphones.

 

10. Geniet van het hardlopen!

Hardlopen mag geen moeten zijn. Zit je liever met dit weer in je tuin of op je balkon, maar laat jouw schema dit niet toe? Durf te veranderen en gewoon eens een training over te slaan. Of combineer beide, ga in de ochtend vroeg lopen en neem daarna je welverdiende relax momentje!