Begin jij dit voorjaar met hardlopen? Good for you! Wij helpen je op weg met zeven handige tips en een hardloopschema voor beginners.


1. Volg een hardloopschema voor beginners


Een uitgekiend schema helpt je om rustig op te bouwen. Je wisselt hardlopen af met wandelen zodat je spieren, pezen en gewrichten rustig wennen aan de belasting.


2. Gear up


Trek een paar hardloopschoenenen aan en een ademend hardloopshirt. Dames, vergeet vooral je sportbeha niet.

3. Warming-up en cooling-down


Wandel eerst een paar minuten en begin dan rustig te joggen. Na een minuut of vijf kun je wat oefeningen doen zoals knieheffen, hakken-bil, een kruispas en in hoog tempo dribbelen op de plaats. Zo, nu kun je écht beginnen. Stretchen bewaar je voor na je training.


4. Afstand gaat voor snelheid


Loop in een rustig tempo, snelheid komt later wel. Je moet nog kunnen praten, zonder te hijgen.
        

5. Adem rustig in en uit


Koppel je ademhaling aan je passen en adem minder passen in dan uit: drie passen in en vier of vijf passen uit. Ademnood? Misschien loop je te snel of ben je te gefocust op je ademhaling. Neem gas terug en verleg je aandacht van je inademing naar je uitademing.

6. Take it easy


Neem tussen elke training minstens een dag rust. Op die dagen mag je wel een andere sport doen. Fietsen, zwem- men, yoga of krachttraining bijvoorbeeld. Training gemist? Geen ramp, maar haal geen training in door een rustdag over te slaan.


7. Luister naar je lijf


Vermoeid of ergens last van? Doe een stapje terug en pak extra rust. Veel beginners lopen te hard van stapel. Hartstikke goed dat je de smaak te pakken hebt, maar je bent natuurlijk niet begonnen om te eindigen op de bank met een blessure. Gefinisht? Op run2day.nl/training vind je een vervolgschema en schema's voor gevorderden.

 Move Better Run Better


Samen starten: Move Better Run Better


Samen met andere hardlopers een goede hardlooptechniek onder de knie krijgen? Als je bij Run2Day je hardloopschoenen koopt dan ontvang je een voucher zodat je mee kan doen aan de Move Better Run Better clinic. Tijdens deze clinic leer je wat de juiste techniek is bij het hardlopen. Hoe beter je loopstijl, hoe efficiënter je loopt, hoe minder blessuregevoelig je bent.

Lees hier meer informatie over onze Move Better Run Better clinics