Hardloopschoenen zijn er in alle soorten, maten en van verschillende kwaliteit. Er zijn honderden verschillende type hardloopschoenen die gekenmerkt kunnen worden als goede hardloopschoenen. Een goede hardloopschoen betekent alleen niet dat het ook een goede hardloopschoen voor jou is. Hoe vorm je samen met je hardloopschoenen een topteam?

Bij alle Run2Day winkels word je uitgebreid geholpen bij je zoektocht naar de juiste hardloopschoenen. Onze Run2Day Experts geven een eerlijk advies op basis van een digitale hardloopanalyse. Heb jij geen tijd om naar de winkel te komen of is er geen Run2Day winkel bij jou in de buurt dan adviseren wij jou online aan de hand van de online loopanalyse. Run2Day Expert Jerrel Baas neemt dan met jou je ingestuurde hardloopvideo door en zo kom je tot een zo goed mogelijk advies wat bij jouw hardloopdoelen past.

Ieder model hardloopschoen is uniek en heeft een andere demping, pasvorm en stabiliteit. Heel logisch eigenlijk, want ook iedere loper is uniek en heeft een andere bouw, andere voeten, loopstijl en persoonlijke voorkeur. De ene hardloper loopt liever op een hardloopschoen met zachte demping terwijl de andere loper de voorkeur geeft aan een direct dempende hardloopschoen. Kortom, een goede hardloopschoen is een schoen die goed zit en waar jij lekker op loopt.

Proneren wat is dat?


Bij het kiezen van de juiste hardloopschoen speelt je pronatiepatroon een rol. Proneren is de natuurlijke beweging die je onderbeen maakt om schokken op te vangen. Je lichaam is zo ingenieus gemaakt dat gewrichten en pezen samenwerken zoals schokdempers van een auto. De beste schokdemper is je voet. Tijdens het hardlopen beweegt je voet van buiten naar binnen. Dit komt doordat de meeste hardlopers aan de buitenzijde van de hiel landen en via de grote teen afzetten. Het naar binnen draaien van de voet noemen we pronatie. Deze beweging zorgt ervoor dat je pezen op spanning worden gezet en is dus nodig voor je lichaamseigen schokdemping.

Sommige hardlopers overproneren waardoor ze stabiliteit missen en sommige proneren minder (ook wel supineren genoemd) waardoor ze minder profiteren van de lichaamseigen demping. Op zich is dat geen probleem, maar het heeft invloed op de manier waarop je hardloopt en kan de kans op blessures verhogen. Daarom worden hardloopschoenen ontworpen voor de verschillende pronatiepatronen. Op basis van die patronen onderscheiden we bij Run2Day drie type schoenen.

Neutrale afwikkeling tijdens het hardlopen


Wanneer je voet niet naar binnen of naar buiten kantelt, kun je kiezen uit een breed aanbod van neutrale schoenen. Binnen deze categorie is ontzettend veel verschil in stabiliteit. Het kan dus dat jij beter loopt op een hele stabiele neutrale schoen, terwijl je trainingsmaatje minder steun nodig heeft. Ook hardlopers die minder proneren (supinators) lopen vaak op een neutrale schoen. Omdat deze lopers gevoelig zijn voor overbelastingsblessures is een neutrale schoen met extra veel demping vaak de beste keuze.

Neutrale hardloopschoenen voor dames.   Neutrale hardloopschoenen voor heren


Hardloopschoenen met ondersteuning


Als je voet overmatig naar binnen zakt, en je dus overproneert, loop je waarschijnlijk het lekkerst op een stabiele schoen met goede demping en een ondersteunend element in de tussenzool dat je voet licht corrigeert. Als je voet een klein beetje naar binnen kantelt hoeft dat niet te betekenen dat je een supportschoen nodig hebt. Een neutrale schoen met 'dynamic support' kan ook een goede schoen voor je zijn. Dit type schoen geeft steun waar jij dat nodig hebt.

Ondersteunende hardloopschoenen voor dames    Ondersteunende hardloopschoenen voor heren

Tips


Neem je oude loopschoenen mee
Op je oude schoenen is het profiel van jouw loopstijl zichtbaar. De slijtage van je schoen geeft aanwijzingen over de manier waarop je proneert en helpt de medewerker om je goed advies te geven.

Laat je online adviseren
Alleen op de looks hardloopschoenen kopen is geen goed idee. Heb je geen tijd om naar een Run2Day winkel te gaan of heb je er geen in de buurt laat je dan uitgebreid adviseren door onze Run2Day Expert Jerrel Baas via de live-chat.
 
De juiste maat
Meestal koop je hardloopschoenen een maat groter dan je normale schoenen. Als je hardloopt zetten je voeten uit waardoor ze meer ruimte nodig hebben. Hebben je hardloopschoenen niet de juiste maat dan kun je zere tenen, blaren en blauwe teennagels krijgen.

Blijf bij je leest
Een verkeerde breedtemaat zorgt vaak voor te veel wrijving tussen je voet en de schoen. En wat krijg je dan? Blaren! Er zijn hardloopschoenen met een extra smalle (2A) of brede leest.

Weer dezelfde schoen?
Het nieuwe model van je huidige schoen kiezen is niet per se een goed idee. Soms veranderen fabrikanten slechts een detail, maar zelfs een kleine wijziging kan voor jouw loopstijl een groot gevolg hebben. Vraag daarom altijd wat er aan je favoriete model veranderd is en pas de schoenen voordat je ze koopt.

Shop hardloopschoenen voor dames.   Shop hardloopschoenen voor heren