Wie Run2Day al een tijdje volgt, kent Jaimy-Gayle van de Wal (28) vast al van gezicht. Ze is al jaren een van onze vaste hardloopmodellen. We vroegen haar wat hardlopen voor haar betekent. Deel 1: Team Doorzetten.

Jaimy tennist. Ze doet dat niet zomaar; ze tennist op hoog niveau. Hardlopen is voor haar een manier om haar conditie op peil te houden, zeker in de winter wanneer ze minder vaak met een racket in haar handen staat. Om alles te doen wat zij doet, moet je over een aantal eigenschappen beschikken: veel energie, focus en een ijzeren discipline. Jaimy begon als meisje van zeven met tennis. Ze deed aan streetdance maar wilde iets anders. Haar vader tenniste en introduceerde haar in de sport. Ze pakte het razendsnel op. ‘Ik was direct intrinsiek gemotiveerd, iets dat ik herken bij sommige kinderen die ik nu les geef. Dat zit in je, of niet’, vertelt ze. We zitten met een hete kop thee in een cafeetje. De fotoshoot van zojuist was een frisse, bij een temperatuur net onder het vriespunt. Niet dat je Jaimy daar ooit over hoort klagen - ze doet altijd precies wat nodig is voor de juiste foto. Bij drie graden waterkou in een sportbeha poseren? Prima. Bij plus dertig graden eindeloos heen en weer rennen met een jack aan? Okay. Dat zegt veel over iemands karakter. Jaimy zit sowieso in team Doorzetten.

Jaimy banner 1

Werk


Ze werkt sinds kort als recruitement-consultant en geeft vijftien uur per week tennisles. Daarnaast is Jaimy dus model en sport ze dagelijks op hoog niveau. Het lijkt erop dat zij 40 uur in één dag heeft te besteden in plaats van 24, maar de waarheid is dat ze goed met haar tijd weet om te gaan. Hardlopen doet ze het liefst gelijk na haar werk. Thuiskomen, omkleden en de deur uit, haar hoofd even leeg laten waaien.

Veel energie


Training bestaat voor Jaimy uit drie componenten: tennis, conditie en kracht. Van maart tot oktober brengt ze veel tijd door op de tennisbaan; in haar offseason besteedt ze meer aandacht aan hardlopen en fitness. ‘Ik heb veel energie’, weet ze. ‘Ik vind het fijn om met een voldaan gevoel de dag te eindigen. En ik ben voldaan als ik in elk geval gesport heb, of dat nu een uurtje yoga vóór mijn werk is of een hardlooptraining ná mijn volle werkdag. Werk en sport zijn voor mij de belangrijkste taken op een dag. Als ik tennisles geef, sta ik zo’n vier tot vijf uur op de baan - in de winter doe ik zelf vaak mee met de les, omdat het anders te koud is. Dan zet ik 10.000 tot 20.000 stappen.’

Lees vooral ook deel 2 van het interview met Jaimy.

jaimy banner 2