Het race seizoen is in volle gang en dan is er elk weekend iets moois te beleven. Aankomende zondag zelfs De Mooiste. Maar of je nu aan de start staat van de marathon van Rotterdam of een ander hardloopevenement: als je een tijd in je hoofd hebt, dan moet je een plan maken. Je kunt voor een negatieve split gaan, een constant tempo lopen, marge inbouwen, voor alles is iets te zeggen. Zeker bij langere afstanden zoals de marathon is een B of zelfs C-plan handig als het anders loopt dan verwacht. Hoe je het ook aan wil gaan pakken, om te zorgen dat je jouw gedroomde finishtijd haalt moet je je tempo met militaire precisie bewaken.

Hoe pak je het aan?


Je horloge weet veel, maar niet alles


Je kunt je tempo strategie niet alleen van je horloge af laten hangen. Hoe oneerlijk je dat ook vindt, de km-aanduiding langs het parcours is leidend. Er zal zeker verschil zijn tussen de afstand die je op je horloge ziet staan en die km-aanduiding. Dat komt door GPS verschillen, de marge die er is genomen door de organisatie en hoe scherp jij over het parcours loopt.

Hoe los je het op?


Focus je op de km-aanduiding langs het parcours en op de matten. De splits onthoud je of schrijf je op je arm. (doorgaans loop je bij bijv. 5, 10, 15, 20, 21,1, 25, 30, 35 en 40 km over een mat waar je doorkomsttijd wordt geregistreerd.)

Tussen de km borden en splits check je je horloge, hier zie je welke velden daar geschikt voor zijn.

Bij grote stadsmarathons wordt de ideale lijn vaak op de weg gemarkeerd. Als je die volgt loop je zo min mogelijk meters te veel. Deze lijn is vaak blauw, en dan is je opdracht simpel: Follow the blue line.

Kijk vooruit, zodat je zigzaggen kunt voorkomen en bochten tijdig ziet aankomen. Een bocht snijd je redelijk scherp aan.

Zoek een groepje of persoon die jouw tempo loopt, zodat je elkaar uit de wind kunt houden en je aan elkaar op kunt trekken wanneer het nodig is.

Zoek een haas in de vorm van een bekende die makkelijk jouw tempo loopt of een pace groep. Zo'n groep met een of 2 pacers met een ballon is makkelijk te herkennen.