Het was een fenomenale editie van de TCS Amsterdam Marathon, we genieten nog hard na van alle mooie prestaties die iedereen op alle afstanden en op zijn/haar eigen niveau heeft neer kunnen zetten. Een pracht van een dag was het, kouder dan de periode ervoor en de voorspelde harde wind viel mee. Het regende hier en daar wel wat, maar vooral PR’s, sub 4 en sub 3’s en Olympische kwalificaties.

En na medal monday en de ergste spierpijn pakken we de draad weer op. Gelukkig hebben we de foto’s en de beelden nog. En de verhalen. Een aantal van onze collega’s liepen mee met hoge ambities en hun verhaal willen we je niet onthouden. 

Vincent & Martijn
Martijn (25)
De eerste marathon van Martijn Kornet lijkt vooral een leuke afsluiter van zijn triathlon seizoen.
Onze collega uit Amersfoort deed vroeger aan wedstrijdzwemmen en als hij 3 jaar geleden begint met hardlopen, is de stap naar triathlons snel gemaakt. Hij begint met korte afstanden en bouwt dit eerder dit jaar uit tot een halve triathlon: 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21,1 km hardlopen. Omdat hij voor de toekomst droomt van de hele afstand bedenkt hij deze finale van zijn seizoen: de marathon van Amsterdam. Met een sterke basisconditie maar met slechts 2 langere duurlopen in de voorbereiding verschijnt hij aan de start. Hij haakt aan bij de collega’s uit Amsterdam die rond zijn tempo willen gaan lopen. Waar het avontuur hem zou brengen, weet hij niet. Maar dat hij een sterke loper is, daarvan was is hij wel overtuigd. Met 8 gels op zak volgt hij de collega’s die op een straf schema blijven lopen. Rond de Amstel lijkt het hem beter om ze te laten gaan. Als hij rond km 27 toch durft te gaan versnellen, loopt hij weer op ze in. Dit keer blijft hij tot het einde bij ze en passeert hij de finish in een fraaie 2:48:39. Een mooie opstap naar nog veel meer, want dat hier nog heel veel in het vat zit, is duidelijk.  

Jelle
Jelle (45) 
Voor Jelle Koerselman van Run2Day Amersfoort is een marathon onder de 3 uur lopen het ultieme hardloopdoel. Na vele marathons in de afgelopen jaren komt het voor het eerst serieus dichtbij als hij 3:01 loopt in Rotterdam in april. Na de covid is hij er gaandeweg achter gekomen dat het voor hem niet bij een enkele marathon per seizoen hoeft te blijven. Hij loopt er steeds meer, steeds gemakkelijker. Omdat hij ziet dat zijn droom langzaam realiteit kan worden maakt hij dit najaar een beslissing: In Amsterdam gaat hij er voor het eerst echt voor: Sub 3.

Het tempo dat daarvoor gelopen moet worden ligt rond de 4:13. Vol goede moed en vertrouwen gaat hij van start. Hij loopt de eerste helft wat sneller dan dit, het voelt allemaal goed: Doorkomst op de halve marathon: 1:27. Dat geeft hem de volgende informatie: Zijn PR op de halve kan binnenkort aangescherpt worden. En de 2e helft zal wat langzamer gaan worden maar het doel blijft haalbaar. Dit gebeurt precies zoals voorspeld maar toch begint hij rond de 30 kilometer tot het besef te komen dat vandaag die dag is aangebroken: Het gaat lukken. Het geeft hem een machtig sterk, blij en trots gevoel. Al rekenend weet hij in de laatste km’s dat 2:58 mogelijk is en dat hij ergens nog genoeg op de plank heeft om daar net onder te duiken. En zo gaat het dan ook. Jelle finisht in een fantastische 2:57:47 en kan nu rustig gaan genieten van zijn hardlooppensioen! (of met andere woorden: op naar de Berenloop en de Ronde Venen marathon).

Vincent
Vincent (32)
De zomer van 2023 is niet de fitste tijd van het jaar voor Vincent, bedrijfsleider van onze winkels in Amsterdam. Hij heeft wat last van pijntjes en blessures en hardlopen staat niet bovenaan zijn prioriteitenlijst. Het halve jaar ervoor liep hij zijn eerste marathon in Londen in 2:59 en liep daar 2 minuten vanaf in Rotterdam in april. Daarna is het even genoeg.

Pas een week of 10 voor Amsterdam begint het weer te kriebelen bij hem, het lijf voelt weer goed, de winkels zijn weer drukker met mensen die beginnen met de voorbereiding voor de najaarsmarathons en tja, hij kan gemakkelijk aan een startnummer komen. Het voelde goed om weer meer km’s te maken. Voor Amsterdam heeft hij zich voorgenomen om te werken aan de verbeterpunten van zijn vorige marathons. Daarnaast wil hij een antwoord vinden op de vraag of de combinatie van crossfit en hardlopen hem gaat helpen een sterkere hardloper te worden. Beide insteekpunten hebben als doel om zijn tijd op de marathon te verbeteren.

Bij crossfit train je je hele lijf door in een korte tijd de hartslag flink op te jagen. Je traint je hart-long systeem zo om snel te herstellen. Daarnaast verklein je met sterkere spieren de kans op blessures. De looptrainingen die hij doet bestaan uit afwisselende intervallen waarbij hij niet aarzelt om zijn lijf flink op de proef te stellen. Bijvoorbeeld door soms 2 uitdagende trainingen op 1 dag uit te voeren. Maar naar zijn lichaam luisteren is daarbij heel belangrijk. Zijn wekelijkse trage herstelloopje is hem heilig en zijn lange duurlopen zijn ook echt langzaam.

Daarnaast had hij aardig wat kramp in zijn eerste 2 marathons en hij probeert dat op de volgende manier te tackelen: Door eerder over de finish te zijn en daarnaast kijkt hij kritisch naar zijn voedingsstrategie. In de dagen ervoor verhoogt hij zijn koolhydraten inname en tijdens de race zorgt hij ervoor om nog meer sportdrank en elektrolyten binnen te krijgen.

Wat hij precies hetzelfde doet is van start gaan met een haas. Collega Stijn gaat hem tot km 37 voor en collega Martijn (zie boven) loopt het grootste gedeelte met ze mee. Voor een stukje motivatie, het bewaken van het tempo en omdat hij het intussen zo gewend is.

Het hele plan pakt uiteindelijk nog beter uit dan gehoopt. Vincent loopt 2:48:43 en heeft het gevoel dat er voor hem nog meer inzit in de toekomst. Kramp loerde om de hoek maar bleef tot een minimum beperkt zodat hij tot het einde toe kon blijven pushen. Missie meer dan geslaagd. Nu herstellen en op naar de Zevenheuvelenloop.

Lees hier deel 2 van de masterpieces