Een marathon lopen was altijd de ultieme droom voor mij, glimlacht Eline Venneman. En nu mag die droom werkelijkheid worden, wow!Samen met New Balance en Run2Day reist ze af naar de Britse hoofdstad om haar debuut te maken op die droomafstand. Na alles wat ze heeft meegemaakt, is de TCS London Marathon voor haar zowel een einde als een nieuw begin.

Eline is 22 jaar en begon op veertienjarige leeftijd met hardlopen, omdat ze aan de color run van vijf kilometer wilde meedoen met haar vriendinnen. Al gauw kreeg ze de smaak te pakken en werd ze gek op de sport. Zo bouwde ze die vijf kilometers snel op naar de tien, waarna ze verder trainde voor de halve marathon. En nu is daar de hele, echte marathon in Londen op 2 oktober.

 

‘Iedereen die hem uitloopt, is voor mij een grote winnaar’

 

Marathonlopers zijn de ultieme sporters volgens Eline. Iedereen die hem uitloopt is voor mij een grote winnaar. Toen ik Nienke Brinkman zag lopen tijdens het EK in München dacht ik alleen maar: mag ik haar zijn?’ Ze lacht. In het begin had ik verwacht dat het trainen voor een marathon alleen maar leuk zou zijn, maar nu ik er langere duurlopen van 25 tot 30 kilometer op het schema staan, merk ik dat het ook zwaar is. Voeding tijdens de race is bovendien belangrijk, want op een lege tank kun je niet rennen. Daarom oefen ik nu met gelletjes tijdens het lopen.’ Eline wordt begeleid door een sportdiëtist om deze voor haar nieuwe wereld te verkennen. Daarnaast nam ze een trainer in de arm. Als ik ergens voor ga, ga ik er ook écht voor. Ik vind het belangrijk om mezelf op een goede manier op de marathon voor te bereiden. De afgelopen jaren trainde ik mezelf een beetje op gevoel. Nu ik voor het eerst met een trainer werk, kom ik erachter dat ik dit super leuk vind. Eigenlijk had ik dit veel eerder willen ontdekken!’

eline 2


Voordat de marathon in haar leven kwam, waren duurlopen tot zo’n 20 kilometer Eline
s favoriete trainingen. Nu die duurlopen langer en langzamer zijn, vind ik ze juist saai. Ik luister altijd muziek tijdens het rennen en deel lange afstanden op in blokken. Ik probeer niet te denken aan die 25 kilometer, maar focus me in plaats daarvan op de eerste vijf kilometer, en dan op de volgende vijf… zo sleep ik mezelf erdoorheen. Tempotrainingen vind ik momenteel het leukst om te doen, vooral omdat ik me daardoor sterk voel. Daarbij vind ik langere intervallen fijner dan korte; ik loop liever drie kilometer op tempo dan een versnelling van 500 meter. Volgens mij ben ik meer een diesel, want ik moet altijd even op gang komen. Haar favoriete schoen is de New Balance Vongo. ‘Dit zijn mijn eerste hardloopschoenen van New Balance en ik vind ze echt top! De Vongo is stabiel en heeft een goede demping zonder log te zijn.’

Eline loopt het liefst vroeg in de ochtend, wanneer de meeste mensen nog slapen. ‘Op die manier start ik de dag met een fris, energiek en zelfverzekerd gevoel. Ook geeft het rust in mijn hoofd. Wanneer ik lekker over de dijk loop, waar weinig prikkels zijn en vooral veel natuur, kan ik even afdwalen in mijn gedachten. Daarna heb ik altijd weer nieuwe, heldere ideeën. Dat heeft me het afgelopen jaar bijvoorbeeld ook enorm geholpen bij het schrijven van mijn scriptie. En natuurlijk is het ook prachtig om de zon te zien opkomen. Vaak maak ik dan even snel een foto voor Strava. Ochtendloopjes hebben naar mijn idee echt iets magisch’.

Dit luchtige, vrolijke verhaal van een jonge hardloopster die haar dromen begint waar te maken, kent echter ook een andere kant. Lees daarom vooral ook deel 2, waarin Eline vertelt over het gevecht dat zij de afgelopen jaren voerde en hoe zij haar grootste angsten overwon.