Misschien liep je je eerste voorjaarsmarathon en zit je nog uit te puffen op je roze wolk. Of je hakte al eerder met dit bijltje: Verknocht aan deze afstand, maar ook aan die momenten dat jezelf juist even rust gunt als het weer klaar is. Keihard verdiend, heerlijk van genieten. Het is vooral niet de bedoeling om je uit je hangmat te kieperen. Hooguit om je een mentaal zetje te geven om in elk geval vast na te denken over een najaarsmarathon. Want de tijd vliegt. Onherroepelijk staan er over een maand of 6 weer duizenden lopers klaar om het avontuur aan te gaan. Misschien moet je er nog even niet aan denken. Maar als je er helemaal voor wil gaan, rol je nu je plan vast uit.

Hoe pak je het aan?

Schrijf je nu al in


Er zijn veel meer lopers de laatste jaren bijgekomen maar er zijn niet opeens veel meer marathons. Steeds vaker is het nodig om ver vooruit te plannen, anders is het evenement dat je hebt uitgekozen vol. Maak een afweging of je voor een tijd wil gaan of voor de ervaring. Een drukke stadsmarathon is gaaf maar het is soms lastig om een bepaald tempo te lopen. Bij een klein evenement is er ruimte genoeg om dat te doen, maar ben je meer op jezelf aangewezen. Nu inschrijven geeft je alle tijd om je voorbereiding precies aan te passen op wat je gaat doen.

Leg een stevige basis


Najaarsbenen zijn gemaakt in het voorjaar! Als je nu al structureel wekelijks een mooi aantal km's maakt en werkt aan je snelheid hoef je over een paar maanden maar beperkt uit te bouwen naar de langste duurlopen. Mocht je van de zomer op vakantie gaan, dan is een tijdelijke periode van rust geen enkel probleem.

Train lopen in de warmte


Het blijft voor velen elk jaar weer ontzettend schakelen naar hardlopen in de warmte. Laat je dit jaar niet van de wijs brengen en bekijk het anders: Maak het een onderdeel van je training. Laat je weerstand erover los, pas je training op gevoel aan tot je merkt dat het beter gaat. Dat gaat namelijk zeker gebeuren. Nu 20 graden voelt enorm warm, in augustus is het fris. Als de warmste dagen van 30 graden en hoger aanbreken loop je vroeg of juist laat op de dag.

Stel subdoelen


Een handige manier om je koers te blijven volgen is het stellen van subdoelen. En daar ook wat variatie in aan te brengen. Tenslotte staat genieten van je sport voorop. Je kunt je richten op een subdoel in de vorm van een snelle 10km of halve, maar een subdoel kan ook een mooie trailrun zijn. Hou in je planning rekening met je hoofddoel.

We wensen je een prachtige XXL-voorbereiding toe.

Voor al je vragen over hardlopen, hardloopschema's, hardloopschoenen en hardloopspullen staan we elke dag klaar voor je in onze winkels.